‘Face à face’, Francis Bacon & Bruce Nauman in het Musée Fabre, Montpelier

Ben je nog in Zuid-Frankrijk de komende maanden? Mis dan zeker de tentoonstelling ‘Face à face’ niet, waar werken van Francis Bacon en tijdsgenoot Bruce Nauman oog in oog komen te staan.

Nu goed, ondanks de goede uitleg in de tentoonstelling -die is opgebouwd rond bepaalde thema’s die beide kunstenaars doorheen hun werk exploreerden, zoals lichaamsfragementen, beesten in beweging en zelfportretten- had ik er na mijn bezoek nog steeds het raden naar waarom beide kunstenaars in een tentoonstelling werden samengebracht.

Uiteraard experimenteerden beide met de vormgeving rond bovenvermelde thema’s, en door centrale figuren te plaatsen op een achtergond van abstracte vormen en scheefgetrokken of claustrofobische perspectieven trachten ze beide de mens in een nihilistische, metafysisch lege ruimte te plaatsen. Niet voor niets wordt de relatie met Samuel Becket regelmatig gesponnen doorheen de tentoonstelling. La condition humaine… got it.

Maar waar Bacon’s werk tijdloos lijkt, of ‘fris’, zo je wil, al zullen velen deze term niet onmiddellijk met Bacon associëren, lijkt het werk van Nauman wat mij betreft de tand des tijds niet te hebben doorstaan. Wellicht komt dit door het medium dat hij gebruikt -voornamelijk video’s. Niet dat de video’s zelf verouderd zijn. Het is een medium dat weliswaar veel is geëvolueerd, ook in technische zin, maar dat zou je niet aan Nauman’s video’s merken. Het ligt eerder aan het effect dat hij tracht op te wekken, dat in zijn tijd wellicht vernieuwend was, maar waarvan het oorspronkelijke gevoel dat toeschouwers moeten gehad hebben weinig meer overblijft dertig jaar na datum. Vind ik. Het meest indrukwekkende werk is te zien in de zaal met zijn werk ‘Anthro/Socio (Rinde Facing Camera)’ uit 1991, waarin operazanger Rinde Eckert in drie grote en zes kleine projecties rond de kamer drie verschillende boodschappen scandeert.

Maar de werkelijke show draait wat mij betreft rond de werken van Francis Bacon, waarvan een redelijk groot aantal uit privé-verzamelingen komen, en dus tè zelden voor het brede publiek te zien zijn. Zelfs al kende je een aantal werken reeds uit naslagwerken, voor de werken staan is nog steeds een aparte ervaring…

fabre2

fabre3

fabre4

 

Je hebt niettemin nog tijd, de tentoonstelling ‘Face à face’ loopt nog tot 5 november in het Musée Fabre in Montpelier. Klik hier voor alle info!

fabre_affiche

Frederic De Meyer

Art crunches: Bernard Frize, Banksy, Zou, Chinese art, MadC, Dan Witz
Frederic De Meyer

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op