Overzichtstentoonstelling Kerrie James Marshall in het Rennie Museum, Vancouver

Of het toeval is of niet laten we even in het midden. Vorige week berichtten we hier nog dat een recordbedrag was gevestigd op een veiling voor een schilderij van James Kerry Marshall, en volgende week opent een grote overzichtstentoonstelling over het werk van de kunstenaar in Vancouver.

De ‘Westerse’ kunstgeschiedenis is nagenoeg volledig gedomineerd door blanken. Niet enkel de kunstenaars, maar ook hun onderwerpen, op enkele uitzonderingen na. Getroffen door deze vaststelling werkt de Amerikaanse kunstenaar Kerry James Marshall intussen al 35 jaar om aan dit euvel te verhelpen.

Het leidde alleszins tot een uiterst consistent en gerespecteerd oeuvre, waarvan sommige werken reeds iconisch kunnen genoemd worden. Vorig jaar kreeg hij al een reizende overzichtstentoonstelling in Chicago, New York en LA, dit jaar is hij met ‘Kerry James Marshall: Collected Works‘ ook in het Rennie Museum in Vancouver te zien.

Sommige tentoongestelde werken werden door de collectioneur Rennie -naar wie het museum is vernoemd- zelf nog aangekocht, zoals de installatie Untitles (Black Power Stamps). 5 kolossale stempels met slogan uit de hoogdagen van de Black Power beweging: ‘Black is Beautiful’, ‘Black Power’, ‘We Shall Overcome’, ‘By Any Means Necessary’, en ‘Burn Baby Burn’. De installatie wordt omringd door drie grooste schilderijen van wel 5 meter breed, al even imposant als de stempels. De andere zalen gaan verder op dit discours, tot en met zijn iconisch ‘Invisible man’, een portret van een zwarte man op een zwarte achtergrond.

Kerry James Marshall, Garden Party

Kerry James Marshall, Better Homes, Better Gardens

Kerry James Marshall, The Invisible Man

Een bezoekje waard mocht je in de buurt zijn. Van 2 juni tot 3 november in het Rennie Museum, Vancouver. Klik hier voor alle info!

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op