‘Painting as Immersion’, een icoon van de pop-art tot 4 maart te zien in het Ludwig Museum, Keulen

Tot 4 maart kan je in het Ludwig Museum in Keulen nog naar een retrospectieve tentoonstelling kijken van een van Pop Art’s iconen: James Rosenquist. De tentoonstelling is niet enkel belangrijk om de werken die er hangen, maar ook door de aandacht die besteed wordt aan het archiefmateriaal van de kunstenaar. Zo is er bijvoorbeeld het ‘bronmateriaal’ in terug te vinden -advertenties uit oude oplages van Life Magazine- om het wordingsproces van enkele van zijn meer bekende werken te achterhalen.

Het meest opmerkelijke werk is wellicht de installatie F-111, dat hij midden jaren ’60 creëerde. Een waar gevechtsvliegtuig dat toen nog in projectfase vertoefde, en dat Rosenquist omsloot met archetypes van de Amerikaanse consumptiemaatschappij. Een ‘immersief’ werk dat de bezoeker helemaal inpalmt. Misschien gaf dit gevoel juist de titel aan de overzichtstentoonstelling, ‘Painting as Immersion’. Het is in ieder geval kenschetsend voor een kunstenaar die steeds poogde om de kijker emotioneel, zoniet fysiek te betrekken bij zijn werk

Een aanrader voor de kunsthistorici, of voor de liefhebbers van Pop Art.

Mocht je er niet bij kunnen zijn, of mocht je een voorproefje willen, hierbij alvast enkele redenen waarom het de moeite loont volgens de curator van de tentoonstelling en enkele restaurateurs van de werken van Rosenquist:

De tentoonstelling ‘Painting as Immersion’ loopt nog tot 4 maart in het Ludwig Museum in Keulen, klik hier voor alle info!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op