Papillons Noirs, Louise Bourgeois bij Hauser & Wirtz

Vorige week opende in de galerie Hauser & Wirtz in St Moritz de tentoonstelling Louise Bourgeois, Papillons Noirs. Meteen is het ook een primeur, want de tentoonstelling vindt plaats in het nieuwe bijhuis van de galerij, in St Moritz.

Papillons Noirs bestaat uit een selectie van werken uit de laatste decennia van haar leven, voornamelijk haar zwarte stoffen hoofden en het experimentele werk op papier, die tot op heden tot de persoonlijke collectie van de kunstenares behoorden. De titel van de expo verwijst naar de teksten die ze schreef tijdens een intensive psychoanalytische kuur. De Franse uitdrukking voor een staat van melancholische gedachten, en staat symbool voor haar depressie en angst-aanvallen.

Het gebruik van textiel in haar werk is overigens van grote invloed geweest op de mode-industrie. In het interview hieronder, genomen voor de gelegenheid van de tentoonstelling, vertelt mode-ontwerpster Simone Rocha bijvoorbeeld hoe ze in contact kwam met het werk van Bourgeois. Ze wijst er op dat voor Bourgeois textiel iets heel persoonlijk was, en steeds een relatie had met haar familie. De hoofden die ze maakte aan de hand van stoffen die ze doorheen haar leven had gedragen, lezen dan ook als een alternatieve biografie.

Een onverwachte invloed, alleszins, maar voor de fans van Bourgeois zeker relevant:

 

Papillons Noirs loopt nog tot 10 februari bij Hauser & Wirtz, St Moritz. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op