Solotentoonstelling met 150 schilderijen en tekeningen van Philippe Vandenberg in Hauser & Wirth New York

Vanaf 27 juni presenteert Hauser & Wirth in New York een tentoonstelling gewijd aan het werk van de Belgische kunstenaar Philippe Vandenberg. De Estate Philippe Vandenberg, opgericht door de drie kinderen van de kunstenaar na zijn zelfgekozen dood in 2009, wordt sinds 2012 vertegenwoordigd door de prestigieuze galerie. Toch is het pas de eerste solotentoonstelling in New York na zijn dood. De tentoonstelling bevat meer dan 150 schilderijen en werken op papier die de kunstenaar in zijn laatste levensjaren maakte. Onbevredigd in zijn mogelijkheid om zelfs de meest extreme dichotomen van de menselijke ervaring te verkennen, ontwikkelde Vandenberg een heel eigen benadering van kleur, tekst en vorm. Het resultaat is een oeuvre vol ruwe urgentie, die een reeks complexe emotionele reacties veroorzaakt.

De tentoonstelling vindt plaats over de drie verdiepingen van de galerie, en traceert de benaderingen en beelden die Vandenbergs laatste jaren gekenmerkt hebben. Schilderijen en tekeningen die tussen 2006 en 2009 zijn gemaakt, onderzoeken zijn obsessieve zoektocht naar de spanningen tussen taal en abstractie, woorden en woordeloosheid. In ‘No Title’ (2009) staan de woorden ‘een man zegt niets, hij schildert’ (‘un homme ça ne dit rien, ça peint’) in gekleurde pastelkleur op de bovenkant van de pagina, waarmee Vandenberg de tegenstrijdigheid schrapt tussen het gebruik van taal en de beperkingen van wat taal kan overbrengen.

Vandenberg creëerde honderden werken, vaak op papier, met raadselachtige woorden en zinnen in het Frans, Engels, Duits en Spaans. In een van de ruimten van de tentoonstelling krijgt een raster van tekeningen een paradoxaal verrijkende en destabiliserende kracht, waarbij eenvoudige zinnen en woorden steeds herhaald worden tot ze haast vreemd en onbegrijpbaar aanvoelen.

In de tentoonstelling zijn ook een aantal van Vandenbergs schetsboeken te zien. Als onderdeel van zijn studiopraktijk vulde Vandenberg honderden schetsboeken met tekeningen van figuren en abstracte vormen die in verschillende geometrische patronen herhaald werden en zo vorm geven aan een raadselachtige persoonlijke iconografie. Vandenberg kende een therapeutische kracht toe aan zijn werk, en geloofde sterk in de helende werking van zijn praktijk: ‘De tekening, de afbeelding, zal mijn taal zijn. Ik moet nooit stoppen met tekenen. De tekening bevat het onuitsprekelijke en zal mij beschermen. De incantatie kan beginnen. Het ritueel is geboren.

(alle beelden © Philippe Vandenberg)

vandenberg3 vandenberg1

 

De tentoonstelling Philippe Vandenberg vindt plaats bij Hauser & Wirth New York, 69th Street
van 27 juni tot 28 juli 2017, klik hier voor alle info

Author: The ArtCouch

Share This Post On

2 Comments

  1. Ik ben er zo goed als zeker van dat Phil dit niet gezien zou willen.

    Post a Reply
  2. Boeiend artikel over boeiende kunstenaar. Ik voel me beschaamd, ik kende hem niet… Nochtans hebben schilderijen met teksten op mijn absolute voorkeur. Heb weer een mooie ontdekking gedaan…

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op