De essentiële broosheid van de mens. Ontdek het nieuwste werk van Michel Vaerewijck

Op 26 juni presenteert kunstfotograaf Michel Vaerewijck 15 nieuwe werken in zijn atelier. Het wordt –net als zijn kunst- een intiem moment, met beperkte toegang teneinde de discussie tussen de bezoekers te bevorderen.

Het gaf ons alleszins een goede gelegenheid om met de kunstenaar over zijn nieuwe werk te spreken. Opvallend is dat Michel ditmaal voor mannelijke modellen koos. Normaal gesproken werkt Michel liever met vrouwelijke modellen, en dat heeft zo zijn specifieke reden.

Toevallige gesprekken vormen steevast het uitgangspunt van de werken van Michel. Klikt het in een gesprek, dan zal hij de persoon naar zijn atelier vragen om het gesprek verder te zetten, uit te diepen als het ware, tot alle nodeloze ballast ervan is afgepeld, de uiterste broosheid is blootgesteld. Deze broosheid moet nu vorm krijgen, in een gezichtsuitdrukking, een pose, een gebaar. Ook daar gaat het gesprek met zijn model over. Wordt er een evenwicht gevonden, vinden de gedachten elkaar, al was het maar heel even, dan leidt dit tot de uiteindelijke foto. Maar dus lang niet altijd.

De modellen worden in zekere zin zowel fysiek als mentaal uitgekleed, in een zoektocht naar het broze, de kwetsbaarheid in de mens, en dit is nu net waar vrouwen het in regel iets makkelijker mee hebben dan mannen. Dit is echter geen wetmatigheid, zo bewijst zijn recente reeks met mannelijke modellen.

De nieuwe reeks is ook een logische stap in de evolutie van het oeuvre van Michel. Waar de reeks ‘Voyou’ uit 2006 nog een sterk narratieve kant had wordt zijn werk meer en meer persoonlijk. Dit uit zich onder meer in het gesprek dat hij op voorhand voert met de modellen. Een gesprek kent per definitie twee richtingen, en dus schuilt er ook van Michel zelf veel in het uiteindelijke resultaat. Maar het gaat veel verder dan dat. Zoals zijn reeks ‘Sharpness is a lie’ reeds aangaf is Michel op zoek naar de essentie van de dingen. In het geval van de mens: naar wat er schuilt achter zijn beperkingen, naar de kern van zijn naakte emotie.

Het kan paradoxaal lijken: de kwetsbaarheid expliciet tonen, om te ontdekken wat er achter schuilt. Dat is het niet wanneer je net als Michel meent dat alles in alles vervat zit, dat in elke menselijke cel de ontstaansgeschiedenis zèlf vervat ligt. Door naar de kwetsbaarheid van de mens te kijken, kijk je dan ook meteen naar de essentie ervan. Het is deze bijna universele directheid die op de toeschouwer zo’n fascinerende indruk laat.

 

What I can't show © Michel Vaerewijck

What I can't show © Michel Vaerewijck

View More

 

Naast het atelierbezoek (‘Not about her’) op 26 juni en permanente aanwezigheid in C41 exposure Antwerpen, is Michel’s werk nog te zien in het PAK (Intimacy under the milky way) te Gistel, tot 4 september; bij EXIT11 Gallery (‘BDA 2016’) in augustus; en in Coup de Ville @ KOVE Space, Sint Niklaas, van 9 september tot 9 oktober.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Schitterend concept, een gesprek tussen de kunstenaar en het model.
    Dit zou mij ook wel interesseren. Ik ben al 5 jaar model in oa de kunstacademie van Brugge en bij tekengroepen in west-vlaanderen.
    Veel succes met de tentoonstelling die ik zeker eens zal bezoeken.
    Mvg

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X