Een kijkje achter de schermen van Bart Ramakers’ nieuwste fotoreeks ‘Devine Comedy’

We zijn uitgenodigd om een kijkje te nemen tijdens een fotoshoot van Bart Ramakers voor zijn “Divine Comedy” project in het verre Limburgse Hamont. Daar heeft hij zijn set opgebouwd in een enorme hangar vol antiek, en het is inderdaad een bont gezelschap van fauns, nimfen, goden en godinnen dat ons verwelkomt in zijn eigen versie van de Hel: een boudoir met de veelzeggende naam “La Petite Mort, geleid door Pluto en Proserpina.

De foto die die dag op de gevoelige plaat wordt vastgelegd, houdt ergens het midden tussen een “Jezus predikt in de tempel” en een slavenmarkt waar een ranke blanke dame aan een wellustig koperspubliek wordt gepresenteerd. Hoewel niemand tevoren is gebriefd, slaagt Bart er met zijn vertrouwde team wonderwel in om de modellen in zijn verhaal mee te trekken en een complexe compositie tot in de puntjes te doen kloppen.

We kregen tevens de kans om een aantal modellen te spreken:

 

HansProvoost_DSC3118

foto: © Hans Provoost

 

“Ik werd via de normale wegen geboekt voor een fotoshoot door Bart Ramakers”, vertelt Zoi. Zoals haar naam verraadt is Zoi deels van Griekse afkomst, maar ze is opgegroeid in de UK en woont al geruime tijd in Den Haag. “Ik bewonder zijn werk al geruime tijd, maar hij gaf me weinig informatie, dus ik nam de trein en werd opgehaald aan het station. Maar waar ik verwachtte aan te komen in een professionele fotostudio, belandde ik in … een mix van Neverland en Mysteryland.” Ze schudt met haar donker golvend haar is gehuld in een weinig verhullend latex pakje. “Het steekt hier vol antiek en iedereen is hier gekleed alsof het om een SM carnaval gaat, ik voel me door en door gemeen en dat doet goed!”.

“Dat is net het wonderlijke aan de samenwerking met Bart”, vertelt Kaluuna, een van zijn favoriete modellen. “Normaal overleg ik ruim tevoren met de fotograaf over het concept van de shoot, maar bij hem kom je eigenlijk onvoorbereid ten tonele. Terwijl we allemaal op de set verschijnen vertelt hij ons een verhaal, en samen brengen we dat met hem op het moment zelf tot leven. Het is een echte groepsdynamiek, er is ruimte voor inspiratie en improvisatie, en iedereen wordt uitgedaagd om zichzelf heruit te vinden”.

De foto “La Petite Mort” is onderdeel van een verhaal in acht taferelen, dat in zijn geheel een kalender en een tentoonstelling vormt. Wanneer de engel Djibriel en de maagd Maria hun dochter Jezus presenteren in het boudoir van Pluto en Proserpina, breekt in de onderwereld de hel los. Wie heeft het voor het zeggen: Zeus, God, Pluto, Bastet, Guan Yin, Thor of Mephisto, zij allemaal of geen van allen? Wat voert Jezus uit in de onderwereld en wie wint de doornenkroon? Wat wordt er gedronken tijdens het hemelse Happy Hour en hoe zit het met de vrouw van God?

Alweer een vat vol verhalen in het werk van Bart, maar daarover binnen enkel dagen meer, dus blijf ons volgen!

En geniet intussen hier van enkele foto’s van de ‘making of’:

HansProvoost_DSC3109

foto: © Hans Provoost

CisVanNijverseelAchelFB1_0002548A

foto: © Cis Van Nijverseel

HansProvoost_DSC3105

foto: © Hans Provoost

CisVanNijverseelAchelFB1_0002502 copy

foto: © Cis Van Nijverseel

CisVanNijverseelAchelFB1_0002817

foto: © Cis Van Nijverseel

CisVanNijverseelAchelFB1_0003139

foto: © Cis Van Nijverseel

LauraBraultIMG_0935

foto: © Laura Brault

LauraBraultIMG_0932

foto: © Laura Brault

HansProvoost_DSC3136

foto: © Hans Provoost

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X