Schilderen met een camera… ontdek het werk van Karl Houtteman!

Ook zonder photoshop kunnen fotografen bijzondere effecten bekomen. Door de originele enscenering bijvoorbeeld, of door een afgedankte camera te gebruiken.

Wat Karl Houtteman doet is ook bijzonder. Door te spelen met diafragma en sluitertijden, tijdens het fotograferen zijn lichaam te bewegen, en ‘in camera’ verschillende beelden in elkaar te vermengen, creëert hij foto’s die zowel herkenbaar als totaal bevreemdend zijn. De straten van Brugge, Parijs, Venetië of Hong Kong herken je makkelijk, toch zijn ze wezenlijk vervormd, en lijken ze zelfs te bewegen, of alleszins tot leven te komen.

Op zijn website verwijst Karl naar Einstein en Richard Feynman, beide grondleggers van de kwantumfysica. Naar het werk van Karl te oordelen mogen deze verwijzingen niet verbazen. Het is alsof hij wil aantonen dat ruimte en tijd inderdaad verwrongen zijn, in zichzelf terugplooien naargelang het gewicht van de elementen in zijn beelden. Het lijkt soms of Karl een extra dimensie heeft gevonden in een voor de rest vlakke werkelijkheid, een dimensie waarin de kijker onherroepelijk in vast komt te zitten, gevangen in een alternatieve realiteit. 

Het resultaat is in esthetisch opzicht ook heel ‘plastisch’. Dat komt door het rijke kleurpalet in veel van zijn foto’s, dat door het uitsmeren ervan buiten de contouren van hun onderwerp het effect creëert van een schilderij, een effect dat overigens niet gek ver af ligt van zijn grote voorbeelden Francis Bacon en Picasso. In zijn zwart-wit foto’s is het resultaat van dit procedé dan weer te vergelijken met het delicate vegen met de vinger op een houtskooltekening.

Het werk van Karl is het resultaat van lang oefenen en experimenteren tot het gevoel goed zat, tot de juiste bewegingen werden gevonden, de passende opeenstapeling van invalshoeken. Te oordelen naar de foto’s is hij techniek en gevoel intussen volledig meester.

Ontdek even mee:

(alle foto’s © Karl Houtteman)

Ontdek meer werk van Karl Houtteman op zijn website, klik hier!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

5 Comments

 1. Beste Frederic.

  Wel ik ben ook fan. Ik heb het werk van Karl Houtteman leren kennen bij “Familie Jansen” te Oostende en als amateur
  fotograaf wil ik ook wel eens iets dergelijks uitproberen.

  Post a Reply
 2. ik ben ook fan. ik heb drie “Karl Houtteman’s” aangekocht om bij me thuis te hangen. binnenkort een tijdelijke tentoonstelling rond Brugge bij coffeebar Li O Lait, Dweersstraat 30 te Brugge.

  Post a Reply
 3. Hier nog een fan. Schitterend werk Karl!

  Post a Reply
 4. Geweldig! Magiistrale effecten… Meteen nog een fan erbij. Zal Karl zijn werk blijven volgen.

  Post a Reply
 5. Geweldige ontdekking. Magistrale effecten.Dit werk van Karl Houtteman blijf ik zeker volgen. Onmiddellijk fan.

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X