10 films over kunstenaars om van te genieten deze kerst

Geen reisplannen voor de kerstvakantie? Zin om als kunstliefhebber te procrastrineren voor het platte scherm? Wellicht hebt u sommige van deze films reeds gezien, maar indien niet, rep je naar de dichtstbijzijnde winkel om deze aan te schaffen, en geniet!

Klimt (2006)

John Malkovich als Gustav Klimt, dat kan toch niet stuk gaan? Tegelijk een karakterstudie en een reflectie over de aard van kunst in het algemeen. Verwacht geen rechtlijnige biografie, de film begint prompt in een bepaalde periode uit zijn leven en blijft er, mits enkele flashbacks, in hangen. Het kan niet iedereen behagen, maar we vinden het een interessant tijds- en sfeerbeeld.

 

 

Surviving Picasso (1996)

Verslik u niet in de titel: deze film gaat feitelijk over de kunstenares Françoise Gilot, die eind jaren veertig tien jaar lang het leven deelde met de ontembare womanizer Picasso. Niettemin dekt de titel de lading, elkeen die de minnares is geweest van de kunstenaar kwam gehavend uit deze relatie. En, Anthony Hopkins als Picasso? Waaw!

 

 

Renoir (2012)

In 1915 is Renoir een oude man, lijdend aan artritis, mentaal verzwakt door de dood van zijn vrouw, gekweld door het nieuws dat zijn zoon zwaar gewond werd in de oorlog. Tot een jonge, frisse deerne langskomt en hem zijn inspiratie en levenslust terug inblaast. Ah ja, een film mag toch ook wat emoties oproepen, of niet?

 

 

Mr. Turner (2014)

Een biopic van de laatste 25 jaar van de kunstenaar. De film is al even tumultueus als het leven van de man, en om een duidelijke verhaallijn te vinden zal je met een vergrootglas naar de film moeten kijken, maar ah waarom trachten het leven van een complex man te omschrijven binnen de limieten van een logisch verhaal? Voor ons hoeft dit niet per se…

 

Goya’s ghosts (2006)

Kunstenaar zijn in woelige tijden… In 1792 was Goya al beroemd, en had machtige vrienden. Niettemin – of misschien juist daardoor – trachtte de inquisitie zijn werk te verstoren, zoniet een halt toe te roepen. Dit boeiende tijdsbeeld wordt gemixt met een dosis persoonlijk drama wanneer zijn model Inés gebruikt wordt in het conflict tussen Goya en de clericus. Misschien wel de spannendste film in deze reeks.

 

 

Girl with a pearl earring (2003)

Ambitieus. Het mysterie achter Vermeers meesterwerk willen doorgronden en het in een coherent verhaal willen verweven. Speculatief ook, er is nog geen onfeilbaar bewijs gevonden voor wie de meid precies was. De film focust op haar eerder dan op het werk van Vermeer, niettemin zweeft de magie van de meester doorheen de hele film. De visuele effecten zijn dan ook verbluffend. En, ah, we hebben het nu eenmaal voor Scarlett Johansson…

 

Modigliani (2004)

… en we hebben een zwak voor de onfortuinlijke Modigliani. Nu goed, de film dramatiseert zijn zogenaamde rivaliteit met Picasso een beetje (veel), en er wordt sterker de nadruk gelegd op het losbandige leven van de kunstenaars die in die jaren Parijs onveilig, of tenminste berucht maakten, in plaats van op de artistieke kwaliteiten en de hechte vriendschap die de kunstenaars met elkaar onderhielden, ze niet de invloed die ze hadden op elkaars werk. Maar bon, alles wat Modigliani betreft mag en moet gezien worden.

 

 

Frida (2002)

Als je het woord tumultueus in een cocktail gooit met het woord kunstenaar, in het meervoud dan nog, dan kom je automatisch bij de relatie tussen Frida en Diego uit. There’s no way around it (hoewel Pollock hier ook best aanspraak op kan maken). Alle aspecten van de relatie, en van de getormenteerde, provocatieve Frida komen onverdoken aan bod in deze film, en dat doet het dan nog volstrekt respectvol jegens het subject. Il faut le faire. Mogen we het al een klassieker noemen?

 

 

Egon Schiele, Death and the maiden (2016)

Hoe een film maken over een provocatief figuur, zonder zelf te provoceren? Deze film schuwt de polemiek zeker niet. Hoewel het nooit werkelijk doordringt tot de psychologie van de kunstenaar en de essentie van zijn werk, blijft het niettemin genietbaar omwille van de onweerstaanbare figuur Schiele.

 

 

Banksy does New York

31 dagen, 31 openbare kunstwerken, weliswaar helemaal anoniem gemaakt in onvoorspelbare plekken in New York. Het leidde tot een massa-hysterie van Banksy-hunters in NY. Banksy does New York is meer een reportage dan een film, niettemin is het opgebouwd met alle drama en spanning die je van een film verwacht. Vandaar de vraag die velen zich stellen: de film neemt de invalshoek van een Banksy-hunter, maar kan nagenoeg onmogelijk zonder zijn medeweten zijn gemaakt… De kunstenaar blijft spelenderwijs zijn aura uitbreiden, laverend tussen performance, installatie en maatschappijkritiek. Blijft interessant:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

5 Comments

 1. beste, waar kunnen deze films bekeken worden op welke post
  met vriendelijke groeten en een fijne kerst

  Post a Reply
  • Beste Veerle, de meeste kan je nog kopen op Amazon UK. Op Bol heb ik er niet veel teruggevonden… groetjes

   Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Alternatieve wijze museums online te bezoeken - Marc De Bisschop Blog - […] Films over kunstenaars om van te genieten 12 Top Art Podcasts om aan uw lijst toe te voegen […]

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X