10 tentoonstellingen om niet te missen in de komende maanden

Om alle te zien die de moeite lonen zal je flink wat moeten reizen in de komende maanden. Gelukkig zal er in België ook enkele grote, boeiende tentoonstellingen te zien zijn (meer dan in het lijstje hieronder). Blijf ons alleszins volgen om op de hoogte te blijven!


Februari

The young Picasso – Blue and Rose Periods, Fondation Beyeler, Basel

Het meest ambitieuze project van de Fondation totdusver, een focus op het werk van Picasso tussen 1901 en 1906, in zijn zogenoemde blauwe en roze periode.

Van 3 februari tot 26 mei in Fondation Beyeler

 

Dorothea Tanning, Tate Modern, Londen

De surrealiste Dorothea Tanning mag misschien wat minder gekend zijn, vast staat dat ze met haar onderzoek naar het onderbewustzijn een voorloper was, en heel wat kunstenaars na haar heeft beïnvloed.

Van 27 februari tot 9 juni in het Tate Modern.

 

Erwin Olaf, Gemeentemuseum Den Haag

Een groots opgezet eerbetoon aan één van Nederlands beroemdste fotografen. De tentoonstelling zoomt in op Olafs ambachtelijke maakproces en de transitie die hij daarbij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller.

Van 16 februari tot 12 mei in het Gemeentemuseum Den Haag

Laure Prouvost, AM-BIG-YOU-US LEGSICON, MUHKA, Antwerpen

Een heel breed overzicht van het oeuvre van Laure Prouvost, waarin een selectie van haar videomonologen alsook een aantal recente installaties zullen te zien zijn. “This museum survey will delve into the philosophical depths of Prouvost’s work, and will consider the notion of the pre-verbal, as well as its incompatibility with the verbal“.

Van 8 februari tot 19 mei in het MUHKA, Antwerpen


Maart

Only Human: Martin Parr, National Portrait Gallery, London

Wat betekent het om Brit te zijn? De National Gallery gaat op onderzoek met een grootse tentoonstelling rond het werk van fotograaf Martin Parr. “The exhibition will include portraits of people from around the world, with a special focus on Parr’s wry observations of Britishness, explored through a series of projects that investigate British identity today, including new works which reveal Parr’s take on the social climate in Britain in the aftermath of the EU referendum“.

Van 7 maart tot 27 mei, National Portrait Gallery

La Pelle, Luc Tuymans, Palazzo Grassi, Venetië

De eerste grote solotentoonstelling van Tuymans in Italië, met in totaal 80 werken van de kunstenaar, onder meer uit Pinault-collectie. De naam van de tentoonstelling verwijst niet enkel naar een van Tuymans’ werken, maar ook naar een roman van Curzio Malaparte uit 1949.

Van 24 maart tot 6 januari (2020) in het Palazzo Grassi.


April

Feast of fools, Breughel herontdekt, Kasteel van Gaasbeek

In de expo “Feast of Fools. Bruegel herontdekt” maakt de bezoeker kennis met een reeks sleutelwerken van Vlaamse en internationale kunstenaars die ‘iets met Bruegel hebben’. Ze knopen aan bij zijn thema’s, herinterpreteren die, citeren hem, … en tonen zo aan dat zijn werk niets aan relevantie heeft ingeboet.

Van 7 april tot 28 juli in het Kasteel van Gaasbeek

Neo Rauch: Aus dem Boden/ From the Floor, The Drawing Center, New York

De tentoonstelling zal meer dan honderd werken op papier van Neo Rauch inhouden. “His enigmatic compositions feature an eccentric cast of human characters, animals, and hybrids within familiar-looking but imaginary settings in which scale is often arbitrary, seeming to allude to different time zones or planes of existence. While some are finished works in their own right, others are sketches that help to reveal the artist’s process or record an idea”.

Van 12 april tot 28 juli in het Drawing Center, NY


Mei

Bernard Frize, Centre Pompidou, Parijs

Een monografie met meer dan 70 werken van de Franse kunstenaar sinds de start van zijn carrière in 1976, die zijn werk in al zijn facetten beslaat. “La profusion de motifs sur les toiles de Frize sont autant de façon pour l’artiste d’effacer son geste artistique derrière la pratique mécanique et le hasard“.

Van 29 mei tot 26 augustus in het Centre Pompidou


Juli

Olafur Eliasson, Tate Modern, Londen

Sinds zijn ophefmakende The Weather Project in het Tate Modern in 2003 wordt de Deense kunstenaar Olafur Eliason onvermijdelijk geassocieerd met het museum. Dit jaar komt hij terug met nog meer bevreemdende installaties, als onderdeel van een groots opgezette retrospectieve van zijn werk. “Expect immersive works featuring rainbows, shadows and a vegetarian canteen“.

Van 11 juli tot 5 januari in het Tate Modern tate.org.uk


Kijk je uit naar andere tentoonstelling dan het lijstje hierboven? Laat het ons gerust weten in de commentaar.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op