1901, een cruciaal jaar in de evolutie van het werk van Picasso

Zelden zal een kunstenaar zo’n transitie hebben meegemaakt als Picasso in het jaar 1901. In juli hield hij een tentoonstelling bij de Parijse galerist Volllard, waarvoor hij op een maand tijd maar liefst 60 schilderijen maakte. Qua kleur en thema’s blikte hij terug op illustere voorgangers, niettemin was een eigen stempel reeds duidelijk merkbaar.

De tentoonstelling was een succes, en hij had makkelijk verder kunnen gaan op deze golf. Maar na de tentoonstelling ging zijn schilderen een andere weg op. Nieuwe motieven, minder felle, somberdere kleuren, een algemene zweem van nostalgie woei door zijn werken. Dat viel niet in de smaak van de kunstmarkt, maar Picasso, toen net 20, wist dat dit de richting was die hij moest inslaan.

Een beetje koppigheid helpt altijd voor een kunstenaar. Maar het is het extreme zelfbewustzijn van de jongeman, die het meeste opvalt. En die het duidelijkst te zien is in het zelfportret dat hij dat jaar maakte: Yo Picasso. Hij was klaar om de grote thema’s van het leven te gaan verkennen.

Over dat merkwaardige jaar, en de vitale wending in zijn werk, liep een aantal jaren terug in de Londense Courtauld Gallery een fascinerende tentoonstelling, met als passende titel: Becoming Picasso. In de video hieronder leidt curator Barnaby Wright je er even doorheen.

Een boeiend stukje kunstgeschiedenis, en een mooie les voor alle kunstenaars:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X