2 boeiende fototentoonstellingen in Antwerpen

Voor wie fotografie genegen is en in de komende maand in Antwerpen vertoeft zijn er twee tentoonstellingen die je niet mag missen!

Bij Ingrid Deuss gallery in Antwerpen presenteert de Belgische fotofgraaf Anton Kusters vanaf 22 januari zijn nieuwste reeks Mono No Aware.

“Mono no aware” is een Japanse term die gebruikt wordt om een bewustzijn van de passerende momenten van het leven te beschrijven. In zijn beelden legt Kusters die momenten vast, als een gevoel, een herinnering, een staat van bewustzijn. “Net zoals wanneer je op een zomerse avond door een uitgestrekt landschap van velden rijdt, met een ondergaande zon en de juiste muziek op de achtergrond. De warme wind waait door je haar, en de gesprekken met je vrienden naast je kabbelen net als de lange kronkelende wegen rustig voort. Je geest is leeg en je tuurt voor je uit”. Een meditatief uitgangspunt dat zijn effect niet mist!

Kusters, vooral bekend om het werk dat hij maakte over de Japanse maffiafamilie Yakuza, werkte aan deze reeks tussen 2009 en 2013, om ze nu voor de eerste keer in haar totaliteit tentoon te stellen.

 

Tegelijk loopt in galerij IBASHO de tentoonstelling ‘Western Eyes on Japan’ (slechts tot 14 februari!). Deze groepstentoonstelling toont een brede en intrigerende selectie van vintage en vroege foto’s gemaakt door Westerse fotografen in Japan.

De expo biedt een ander perspectief op Japan en de Japanse cultuur door de westerse ogen van fotografen als Ed van der Elsken, William Klein, Marc Riboud en Henri Cartier-Bresson. William Klein en Ed van der Elsken worden beschouwd als sterke invloeden op Japanse gerenommeerde fotografen als Daido Moriyama. Maar aan de andere kant blijven westerse fotografen Japan als inspiratiebron gebruiken. De aparte natuur en cultuur in al haar gedaantes zijn dankbare onderwerpen en hebben geleid tot vele interpretaties, van het pittoreske en rustige tot het vervreemde en wilde.

Een inspirerend moment om Japan te (her)ontdekken!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X