3 essentiële interviews om het werk van David Hockney te begrijpen

De tentoonstelling in het Van Gogh Museum loopt nog tot 24 mei, maar het is misschien een idee om je eerst wat te verdiepen in het werk van David Hockney, die met zijn veelzijdigheid, zijn scherpe blik en opinies, en zijn onuitputtelijke kennis van de kunstgeschiedenis tot voorbeeld mag dienen voor menig hedendaagse kunstenaar, en kunstminnaars… Om je te helpen hebben we een selectie gemaakt van 3 interviews die elk een specifiek aspect toelichten van de denkwereld van de man. Geniet even mee:

Hockney en het belang van ruimte

In deze reportage vertelt hij over de totstandkoming (een) van zijn Grand Canyon, hoe hij over het beeld nadacht, hoe deze gedachte evolueerde en de (grote) uitdagingen die ermee gepaard gingen. De uitdagingen stopten overigens niet bij het maken van het werk, zelfs het tentoonstellen ervan achteraf bleek niet makkelijk te zijn. Het interview geeft alleszins een mooi inzicht in het belang van ruimte in het werk van Hockney:

Hockney en het belang van beelden

‘The brightest lights make the deepest shadows”, zegt hij in dit interview met Martin Gayford, waarin hij tevens reflecteert over het ontstaan van beelden -onder meer gebruik makend van de film Pinocchio van Walt Disney-, het licht in het werk van Caravaggio en Leonardo Da Vinci, de wisselwerking tussen schilderen en fotografie, … Een lesje kunstgeschiedenis, maar ook een vibrante getuige van Hockney’s onuitputtelijke nieuwsgierigheid:

Hockney en het portret

Ook het portret is een grotere uitdaging dan wat je zou denken. Hockney hield er duidelijk rekening mee dat het ook voor de geportretteerde ongemakkelijk is om de 20 uren die hij over een portret deed intens bekeken te worden. Zijn individuele portretten hebben echter iets universeels, zo meent hij, en daar ligt precies de reden voor dat hij ze steeds van kop tot teen schildert, om aan te geven dat elke mens in elk aspect zoveel verschilt van zijn medemens, maar dat het per definitie nog steeds om ‘de mens’ gaat…

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X