Drie merkwaardige kunstinstallaties (#2)

In een vorige post gaven we reeds drie voorbeelden van merkwaardige kunstinstallaties (klik hier mocht u het gemist hebben). De talrijke reacties die we daarop kregen geven alvast aan dat ons lezerspubliek niet ongevoelig is voor deze kunstvorm. We zullen dan ook regelmatig op zoek gaan naar verbazende, allesomvattende of ronduit verbluffende voorbeelden van installaties van overal ter wereld. Blijft ons volgen om in de toekomst mee te genieten!

Angela Glajcar

De Duitse Angela Glajcar maakt er zaak van om broze, fijne bladen om te vormen tot betoverende 3D installaties. Hierdoor worden mysterieuze tunnels of bergen gevormd die van binnenuit worden verlicht en op verschillende hoogtes worden geplaatst, op ooghoogte of boven de toeschouwer. Het resultaat is tegelijk massief en luchtig. Een bijzondere beleving alleszins!

instal_glajcar1

© Angela Glajcar

install_glajcar4

© Angela Glajcar

install_glajcar3

© Angela Glajcar

 

Chiharu Shiota

De Japanse, in Duitsland levende Chiharu Shiota is begonnen als schilder, maar gaandeweg probeerde ze de schilderkunst in een ruimte te transponeren (ja, dat was voor de virtual reality Tilt brush). Haar poging bleef alvast niet onopgemerkt, het ging rond van de biënnale van Venetië tot de Berlin Art Week. De installatie ‘Uncertain journey’ kan makkelijk worden geïnterpreteerd als een aanklacht voor de vluchtelingencrisis (het bootje, de bloederige uitspatting errond), maar dat was alleszins niet de bedoeling van de kunstenaar:

“I wanted to talk more globally. More about humanity and human beings. It is entitled Uncertain Journey, so we don’t know where to go, where the end destination is. Technology is changing our lives, every day we get a lot of information, but we don’t know where to go with it. Also subconsciously, we’re in the boat, moving, not accepting: going somewhere but we don’t know where.”

install_shiota2

Chiharu Shiota, Uncertain Journey, 2016, Installation view, Courtesy the artist and BlainSouthern, Photo Christian Glaeser

install_shiota1

Chiharu Shiota, Uncertain Journey, 2016, Installation view, Courtesy the artist and BlainSouthern, Photo Christian Glaeser

 

Hitomi Sato

Opvallend toch hoeveel Japanse kunstenaars er steeds in onze selectie van kunstinstallaties voorkomen. Het effect Yayoi Kusama? Of een specifiek Japanse gevoeligheid? Geen idee… Vast staat dat ze vaak bijzonder werk leveren.

Zoals bij de installatie ‘Sense of Field’ van Hitomo Sato. Het gebeurt zelden dat je een kunstwerk mag aanraken, maar hier is het precies de bedoeling. Als je door de smalle gang wandelt lijkt het alsof je je door een wolk fotonen begeeft, waarvan de kleuren veranderen naargelang de invalshoek waarin je ze bekijkt. Raak je ze aan dan gaan ze langzaam en harmonieus bewegen. De kunstenares wou eerst en vooral de grillige lichtgolven weergeven die je ziet weerkaatsen op het water, of doorheen de bladen van een boom… Kijk vooral naar de video hieronder om er een beter beeld van te vormen!

install_sato1

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op