3,900 pagina’s van het persoonlijke notitieboek van Paul Klee nu online bekijkbaar

Paul Klee liet bij leven niet enkel zo’n 9,000 werken na, hij liet tevens talrijke notities na over zijn studies en werk. Het gros werd reeds in boekvorm uitgegeven, in twee volumes (The Thinking Eye en The Nature of Nature), met voornamelijk een doorslag van zijn gedachten en zijn lezingen in de Bauhaus scholen in de jaren ’20 van vorige eeuw. Over deze boeken schreef kunsthistoricus Herbert Read reeds: “the most complete presentation of the principles of design ever made by a modern artist – it constitutes the Principia Aesthetica of a new era of art, in which Klee occupies a position comparable to Newton’s in the realm of physics.”

De notitieboeken bieden een diep inzicht in zijn reflecties over het gebruik -en het belang- van kleur in zijn werk, en de theorie die hij er rond bouwde. Beïnvloed door verschillende stijlen als het expressionisme, kubisme en surrealisme, kwam hij relatief snel tot een nog revolutionaire vorm van abstracte kunt, weliswaar samen met andere avant-garde kunstenaars, als manier om de materiële wereld te ontvluchten…

Zelfs al ken je geen Duits, het blijft een document die de kunstliefhebber de ogen zal doen openen… De meer dan 3,900 pagina’s zijn nu online te bekijken. Klik hier om ze te ontdekken!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X