De magie van Aziatische kunstfotografie. 4 voorbeelden van Japanse ‘reuzen’ die je absoluut moet kennen

Dat fotografie een kunstvorm apart vormt, hoeft weinig betoog. Al heeft het steeds een moeilijke verhouding gehad met wat we gevoelsmatig onder ‘(plastische) kunst’ verstaan. Het feit dat ieder onder ons behoorlijk goede kiekjes kan maken en naar believen kunnen bewerken met een apparaat dat in onze broekzak past, en het kunst kunnen noemen wanneer het resultaat ons enigszins artistiek lijkt, zal deze misvatting wellicht niet uit de wereld helpen.

Intuïtief beseft de kunstminnaar echter dat er een verschil is tussen kunstfotografie en amateuristische probeersels.

De juiste belichting, een interessante compositie, het vertalen of capteren van een specifieke emotie, een specifiek moment op de juiste manier samenvatten, het is niet iedereen gegeven dit in een foto vast te leggen. Goede fotografen vertellen een verhaal in een enkel beeld, weten de kijker tot nieuwe denksporen aan te zetten, de ziel ervan te raken op plekken die men amper wisten liggen, of nauwelijks vermoedden dat ze bestonden. Een enkele foto kan dit, evengoed als alle andere kunstvormen.

En net als andere kunstvormen heeft kunstfotografie ook stromingen, tendensen, specialisaties. Soms zijn deze verschillen cultureel bepaald. Aziatische kunst ontspruit sowieso uit een andere inspiratiebron, een verschillende manier om de wereld te ervaren, en uiten dit ook op een andere manier, om het even de kunstvorm. Dat geldt evenzeer voor fotografie, waarin deze kunstenaars een heel eigen stempel weten te drukken. Het feit dat er in Antwerpen een galerij bestaat die zich uitsluitend op Japanse fotografen (of fotografen uit andere werelddelen die zich hier door laten inspireren) vormt hier een mooi bewijs van.

Op mijn onderzoek naar een beter begrip van wat Aziatische fotografie onderscheidt van zijn Westerse evenknie kwam ik op deze vier reportages over ‘grote’, of alleszins beroemde Japanse fotografen. Hoewel heel verschillend -wel, misschien juist daarom- geven ze elk een stukje van de puzzel mee om deze heel specifieke kunstvorm te verstaan en ze met volle teugen in zich op te nemen.

Geniet even mee:

Moriyama Daido

Miyako Ishiuchi

Ishiuchi Miyako

Daido Moriyama

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Ga ook eens op zoek naar SUGIMOTO en ARAKI en wordt verwonderd/verontwaardigd- ENJOY

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X