4 kunstbeurzen in Brussel in april… naar welke moet je gaan?

Tussen 21 en 24 april zal Brussel een heel klein beetje op Miami gelijken, waar op een en dezelfde week tientallen kunstbeurzen tegelijk worden gehouden, elk met een eigen invalshoek. Nu goed, in Brussel zullen er maar vier plaatsvinden. Een mini-Miami dus…

fair_Art-BrusselsDe nog relatief jonge Art Brussel, van 22 tot 24 april in Tour & Taxis is zo langzamerhand een instituut aan het worden in het kunstwereldje. De beurs biedt toegang tot meer dan honderd galerijen met moderne en hedendaagse kunstenaars. De oppervlakte wordt opgesplitst in 3 thema’s, feitelijk periodes: ‘discovery’, voor opkomende kunstenaars, ‘Prime’ voor gevestigde hedendaagse waarden, en ‘Rediscovery’ voor kunstenaars tussen 1917 en 1987. Een beetje sneu voor galerijen die over de drie periodes heen werk aanbieden.

Merkwaardig dit jaar is de tentoonstelling met de meer dan 500 werken die Jan Hoet in zijn persoonlijke collectie had. Geen magistrale kunstwerken (uit zijn biografie leerden we dat Hoet kunst kocht voor het SMAK, maar niet voor hemzelf. We vermoeden dan ook dat de 500 werken hem werden geschonken door bevriende kunstenaars), maar door de diversiteit ervan zeker interessant.

fair_independentVolledig nieuw dit jaar, en wellicht opgericht als reactie tegen de strenge selectie die galerijen bij grote beurzen moeten doorstaan, is de Independent kunstbeurs, die voor het eerst naar Europa trekt van 21 tot 23 april. Hier ontdek je de werken uit zo’n 60 galerijen, met een naar eigen zeggen innovatieve invalshoek. Waaruit dat innovatieve dan wel mag bestaan is niet meteen duidelijk, maar gezien het een soort ‘rondreizende’ beurs is die ook New Delhi en New York aandoet, mogen we aannemen dat er een kleurrijk aanbod aan hedendaagse kunst te zien zal zijn.

fair_offcourseDe ‘OFF COURSE’ beurs (21-24 april), dat ruimte biedt voor een tiental galerijen, heeft haar naam goed gekozen. Het bood vijf jaar geleden al een voordehandliggend alternatief voor Art Brussels, maar in de dubbele betekenis van de naam zit ook de intentie om zich niet op reeds bewandelde paden te willen begeven: OFF COURSE heeft als missie om een platform te bieden voor “enthusiasm, energy, creativity, novelty and discovery, for dialogue through artwork that dynamically changes the way the public views, talks about and enjoys contemporary art.”

fair_logo-yiaEen (flinke) boogscheut verder heeft ook voor het eerst in België de Young International Art Fair plaats. Dit initiatief biedt ruimte aan 35 galerijen, alles goed voor 200 jonge, te ontdekken kunstenaars. Het initiatief vind haar oorsprong in Parijs in 2010, het hoeft dan ook niet te verbazen dat de lijst van aanwezige galerijen voornamelijk Frans kleurt. Van de vier beurzen lijkt het ons op het eerste gezicht ook de meest trendy, gezien de locatie.

 

Maar welke beurs moet u dan gedaan hebben? We helpen u graag een handje:

Heb je 2 dagen (of meer)

Dan heb je alle tijd om ze allemaal te doen…

Heb je slechts 1 dag?

  • Wil je een volledig beeld van wat speelt in de kunstmarkt over de laatste 100 jaar, of wil je de nieuwe ‘zekere waarden’ voor de nabije toekomst in huis, dan kan je best een dagje spenderen in ArtBrussels.
  • Wil je ‘gevestigde’ hedendaagse kunstenaars ontdekken, maar sta je open voor verrassingen, of ben je geïnteresseerd in het ontdekken van de nieuwste tendensen op de kunstscène, dan lijkt ons een combinatie van Independent en OFF-COURSE een goede keuze. Beide beurzen zijn op wandelafstand van elkaar, en je kan onderweg een lunch gebruiken in de Koninginnegalerij.

Heb je maar een halve dag?

  • Als je op voorhand weet welke galerijen je wilt zien, of welke periode je het meeste interesseert, dan kan ArtBrussels nog steeds een optie zijn.
  • Anders zouden we de Independent verkiezen: van de ‘kleinere’ beurzen is het zeker deze met het meest internationaal karakter.

Woon of werk je in de buurt van de Louisalaan?

Ga dan zeker langs op de YIA-fair en geniet bij mooi weer van een aperitief op het dakterras!

Heb je helemaal geen tijd?

Volg dan zeker TheArtCouch, eind april berichten we over onze belangrijkste ontdekkingen! Volgen kan via Facebook, of door in the schrijven op onze wekelijkse nieuwsbrief.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op