5 beroemde kunstenaarshuizen om te bezoeken in Frankrijk

We kunnen er momenteel slechts van dromen om terug te mogen reizen. Te lang gespaand worden van nieuwe impressies, emoties, kleuren en verrassende invallen van het zonlicht, het doet een mens geen deugd. Meng deze elementen met wat boeiende culturele ontdekkingen, en de vakantie kan niet meer stuk.

Dus, in de hoop toch nog eens op het gemak naar het Zuiden te kunnen reizen in de komende maanden, heb ik mijn mogelijke reisroute in, stel, Frankrijk, alvast laten bepalen door de kunstenaarshuizen die (beperkt) toegankelijk zijn. Ontdek even mee (zij het niet in logische volgorde, maar dat biedt juist de gelegenheid om nog andere dingen te ontdekken):

De kamer van Vincent Van Gogh in Auvers-sur-Oise

Ok, er valt weinig te zien in het kamertje, maar met dat weinige kan je alvast een hele verbeeldingswereld bevolken met beelden en gevoelens. De kamer is onveranderd gebleven sinds zijn verblijf vanaf 1890, en er bestaan alleszins plannen om de ruimte van 7m2 toch enigszins te ‘vullen’ met een werk van de kunstenaar. Het zal wellicht aanschuiven worden, maar het is voor iets bijzonders toch.

Maison de Van Gogh, 52 Rue du Général de Gaulle, 95430 Auvers-sur-Oise, maisondevangogh.fr/

Het huis van Auguste Rodin in Meudon

Ik kende zijn huis in Parijs wel, maar de plek waar hij zich samen met zijn vrouw Rose Beuret terugtrok in Meudon was me nog onbekend. In deze Villa des Brillants ligt hij naar verluid ook begraven. Het is heden een museum, dus tracht er niet teveel het gevoel van zijn leefwereld in terug te vinden, al zal je er wel een groot aantal werken in kunnen ontdekken, naar het schijnt het best te bewonderen bij zonsopgang in de lente.

Musée Rodin Meudon, Villa des Brillants 19, avenue Auguste Rodin 92190 Meudon, musee-rodin.fr/fr/meudon

Het huis van Paul Cézanne in Aix-en-Provence

Cézanne zal voor eeuwig geassocieerd worden met de provenciaalse stad Aix-en-Provence, dermate zelfs dat het omgekeerde ook geldt. Ook nu nog is zijn aanwezigheid overal voelbaar, zo luidt het. Het huis is alleszins min of meer bewaard gebleven in de toestand waarin hij het ‘achterliet’. De meubels zijn nog intact, de voorwerpen uit zijn persoonlijke levenssfeer worden er zorgvuldig geëtaleerd, het atelier is gevuld met werken die er wellicht slechts tijdelijk hebben gehangen. Maar ah, het is Cézanne! En het is Aix!

Atelier de Cézanne, 9, avenue Paul Cezanne 13090 Aix-en-Provence réouverture le 1er mars 2020,  cezanne-en-provence.com

Het huis van Auguste Renoir in Cagnes-sur-Mer

In 1903 krijgt Renoir te kampen met longproblemen. Op zoek naar gezondere oorden om van zijn kwaal te genezen valt zijn oog op deze Domaine des Collettes, waar hij de rest van zijn leven zou doorbrengen. Het inspireerde hem zelfs tot een heel nieuwe reeks, die zijn “période cagnoise” wordt genoemd. Het huis werd in de jaren ’60 tot een museum hervormd en in 2013 nogmaals grondig gerenoveerd, maar biedt zeker genoeg stof om zich te verdiepen in zijn leven en werk.

Musée Renoir, Chemin des Collettes 06800 Cagnes-sur-Mer, cagnes-sur-mer.fr/culture/musee-renoir/

Het huis Gustave Moreau in Paris

Telkens wanneer ik in Parijs vertoef heb ik een compulsieve neiging om dit museum te bezoeken. Het atelier zelf, op de hoogste verdieping, overstijgt wat je je ook maar als atelier kan inbeelden in hartje Parijs, maar het bulkt dan nog eens van allerlei werken, etsen en tekeningen van de kunstenaar. Bij de aankoop van het huis had hij het ook zo bedoeld: als archief voor zijn bijzonder omvangrijke oeuvre. Onder geen enkel beding te missen!

Musée national Gustave Moreau, 14 Rue de la Rochefoucauld, 75009 Paris, musee-moreau.fr/

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Essoyes, woonhuis, museum en dorp gewijd aan Renoir. Ik vond het zeer de moeite.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X