8 hedendaagse interpretaties van Géricaults ‘radeau de la Méduse’

Het is misschien het meesterwerk dat het meest tot de verbeelding spreekt, de ‘Radeau de la Méduse’ van Géricault. Tenminste, zo zou je kunnen oordelen naar het aantal keer dat het door generaties kunstenaars werd gekopieerd, of eerder: ‘ge-herinterpreteerd’.

Het achterliggende verhaal zit er ongetwijfeld voor iets tussen. Voor wie het niet kent: na een scheepsbreuk aan de kust van Mauritanië worden 147 mensen achtergelaten op een schamel vlot, met de belofte ze zo snel mogelijk te komen redden. Teveel personen voor het vlot, ze zitten allen tot hun knieën in het water en hebben geen plaats om te zitten. Volgen verschrikkelijke dagen, waar slachtpartijen, kannibalisme en laffe complotten welig tieren. Na dertien (!) dagen worden 15 overlevenden gered (waarvan 5 onmiddellijk erna sterven). The horror !

Géricault’s werk verbeeldt vermoedelijk het moment waarop een aantal overlevenden dachten gered te worden door een schip aan de horizon, die hen echter niet bespeurt. Helemaal zeker is het niet, maar dat neemt niets weg aan het dramatisch tafereel dat hij heeft geschapen. Het lijkt wel of de hele reikwijdte aan menselijke emoties -hoop, deernis, wanhoop, resignatie- erin worden uitgebeeld. Daarbovenop zijn er talrijke interpretaties van de achterliggende bedoeling van de schilder, die het werk in politiek geladen tijden het tafereel schiep.

Enfin, met al deze elementen is het niet verbazend dus dat hedendaagse kunstenaars hetzelfde beeld naar hun hand trachtten te zetten. Hierbij enkele voorbeelden… Ken je er nog? Laat het ons weten!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X