Hedendaagse Renaissance? Ontdek het werk van Adam Miller

Misschien is het jou ook al opgevallen, maar meer en meer hedendaagse kunstenaars lijken op een of andere manier de techniek, soms de thema’s of de sfeer van oude meesters centraal te plaatsen in hun kunst. Niet dat ze deze kopiëren, vaak hebben ze uitgesproken moderne elementen, maar ze dienen eerder als inspiratiebron.

Adam Miller vormt een knap voorbeeld van wat ik bedoel. Vroeg in zijn kunstenaarsleven raakte hij geïntrigeerd door comic-helden, die hij vaak een nieuwe dimensie aanmat, een nieuw verhaal. De narratieve kracht van de comics zou hem blijven achtervolgen, zelfs nadat hij in Italië kennis maakte met de schilders uit de Renaissance. Op zich niets verbazend gezien de sterk verhalende essentie van de schilders uit die tijd.

In zekere zin gaat hij met zijn ‘post-Renaissance’ kunst in tegen de huidige stroming van vele kunstenaars, die vooral zichzelf als de centrale substantie van hun kunst zien, zoniet de grondstof ervan. Miller is het vooral om de verhalen te doen, die los van hem staan. De personages uit zijn werken vertellen een eigen verhaal. Het drama in zijn werken komt voort uit het samenbrengen van verschillende personages die niet noodzakelijk een band hebben met elkaar, maar die -en hier komt het hedendaagse aspect wel aan bod- als persoonlijkheid worden gedefinieerd zowel door wat ze zijn, als onafhankelijke entiteit, als door hoe anderen naar hen kijken, hun sociale identiteit.

Verwacht je dus aan intense, mythologische taferelen, in Renaissance stijl, maar dan met mensen in maatpak, Kalashnikovs en cigaretten in de mond… Een bevreemdende, maar intense ervaring.

miller1
miller2
miller3
miller4

painting by Adam Miller

Ontdek meer werk van Miller op zijn website, klik hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X