Advies voor kunstverzamelaars #7: online kunst kopen

De markt voor de online kunstverkoop mag dan slechts 5% bedragen van de totale kunstmarkt, het is een markt die onmiskenbaar in de lift zit en op de groeiende belangstelling mag rekenen van jonge, startende kunstverzamelaars.

Het grote voordeel ligt voor de hand: vanuit het comfort van je luie zetel kan je in korte tijd veel meer werk verorberen dan in een daguitstap naar je favoriete galerijen. Dit vormt tevens een nadeel: je neemt minder de tijd om de werken te bekijken alvorens ze te kopen.

Een bijkomend voordeel is dat je er kunstenaars kan ontdekken die niet in het klassieke circuit meedraaien. Ik voel je vragen: is het omdat ze niet goed genoeg zijn, dat ze niet door galerijen worden vertegenwoordigd? Niet noodzakelijk. Bekijk het vanuit het oogpunt van een kunstenaar: verkopen via bijvoorbeeld een Saatchi Art biedt heel wat voordelen:

  • geen druk om op vastgestelde data een x aantal werken af te leveren;
  • toegang tot een nagenoeg onbeperkte markt potentiële kopers;
  • gratis professionele ondersteuning van een team professionals die er alle belang bij hebben je werk verkocht te krijgen.

Ook voor kopers biedt Saatchi Art heel wat voordelen. Naast gratis advies van het team kan je zelf op zoek naar je volgende koop via het uitgebreide zoekmachine (waar je kan selecteren op basis van kunstvorm, herkomst, afmetingen en zelfs kleurpalet), en via de ‘show in a room’ kan je goed beoordelen hoeveel plaats het werk zal innemen in uw woning, en er is voor elk budget wel wat te vinden.

Een kijkje op Saatchi Art zal je verder overtuigen van het feit dat het geen prutsers zijn die er hun werk aanbieden. We zijn al een tijdje fan van het werk van de Duitser Christian Hetzel, die ook buiten de wereld van Saatchi Art notoriëteit geniet. Op onze favorietenlijst staan kunstenaars van alle uithoeken van de wereld, de Italiaanse fotograaf Luca Lupi, de Amerikaanse fotograaf Dean West, de subtiele Chinese Jingzhe Huang, om er maar enkele te noemen. Het valt ons op: we hebben een dure smaak…

Op Saatchi Art vallen er overigens behoorlijk wat interessante Belgische kunstenaars te ontdekken. De schilderijen van een Hans Defer of Janise Yntema, de foto’s van Sven Laurent of de tekeningen van Tijana Lukovic en Ludovic Laffineur.

Saatchi Art is uiteraard niet de enige manier om online kunst te kopen. We gaan deze week op onderzoek uit naar andere platformen. Wordt vervolgd!

Heb je zelf ervaring met het online kopen van kunst? Laat het ons zeker weten!

Vorig advies gemist? Klik hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Thank you for mentioning my work in “Advies voor kunstverzamelaars #7: online kunst kopen”.

    With best wishes,

    Janise Yntema

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X