Portretten van sterke vrouwen. Ontdek het werk van de Iraanse Afarin Sajedi

We nemen bij TheArtCouch regelmatig een kijkje naar opkomende kunstenaars elders ter wereld. Daarvoor hoeven we niet noodzakelijk naar de VS of naar China te kijken, toch de twee grootste markten op gebied van kunst. Neem de verrassend dynamische Iraanse kunstscène, waarvan we onlangs nog 5 opkomende talenten voorstelden (klik hier mocht je het gemist hebben). We waren er alvast eentje vergeten in die lijst (wellicht nog meer): Afarin Sajedi!

Haar vrouwenportretten ogen op het eerste zicht wellicht esthetisch, hoewel het onmiddellijk opvalt dat ze iets ongemakkelijks en vreemds inhouden. Ze wil met haar werk vooral de positie van de vrouw in Iran onderstrepen, hoewel het op zich geen feministische kunst betreft: “The worst criticism comes from people who interpret my work in terms of issues of women …”, liet ze in een interview optekenen. Het zijn eerder de diepere gevoelens van de geportretteerde vrouwen die ze tracht weer te geven. “What attracts me is human concerns and questions, not any specific geographic location or gender”.

A little bit of fiction, a little bit of realism“, zo omschrijft ze haar werk. De traditionele hijab die Iraanse vrouwen dragen mag dan nog vervangen zijn door allerlei, soms surreële objecten, de gezichten mogen dan nog zodanig bewerkt zijn dat ze er vaak pijnlijk uitzien, niettemin stralen de vrouwen van Sajedi een bepaalde innerlijke kalmte en sterkte uit.

Een speciale ontdekking alleszins, mocht u haar nog niet kennen…

sajedi-24

sajedi1

sajedi2

sajedi9

sajedi6

De website van Sajedi is jammer genoeg niet up-to-date, en ook op haar facebookpagina staat geen informatie over komende tentoonstellingen. Maar we blijven het opvolgen, en houden jullie op de hoogte wanneer ze nog eens tentoonstelt!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X