Alex Katz over zijn werk, zijn leven, en hoe hij kunstenaar werd…

Een fascinerende kunstenaar toch, deze Alex Katz. intussen reeds meer dan 92 jaar geworden. Niet dat het succes hem zomaar in de schoot werd geworpen, naar eigen zeggen vernietigde hij als jonge kunstenaar wel duizend van zijn schilderijen, op zoek naar een eigen, unieke stijl. Die vond hij in simpel ogende, maar doordachte composities.

Om meer te weten over zijn leefwereld biedt onderstaande video een mooie inleiding. De aimabele man vertelt er onder meer over zijn dagindeling -en het belang voor een kunstenaar om fit te blijven, ook op je 90e-, hoe hij de modellen uitkiest voor zijn schilderijen, maar, belangrijk, hoe hij zijn werk uitbouwt. Het vergt heel wat werk om tot een simpel beeld te komen, zo blijkt. Maar blijkt ook dat hoe je naar de ‘realiteit’ kijkt evolueert met de leeftijd. Dat geldt wellicht niet enkel voor kunstenaars, maar bij kunstenaars heeft het wel een direct effect op hun werk, en dus ook op (potentieel) duizenden toeschouwers.

Het komt met een duidelijke boodschap naar jonge kunstenaars, een die ik al van menig Belgische kunstenaar heb gehoord (niet dat ik zelf kunstenaar ben): start met 6 jaar lang elke dag 14 uur per dag aan je techniek te werken. Als je daarna iets uniek hebt ontwikkeld, en je bent het nog niet beu, dan mag je je een kunstenaar noemen -wat niet betekent dat je geen 7 dagen per week meer moet werken…

Een boeiende kunstenaar alleszins…

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X