Sterren die schilderen (#4): Bob Dylan

Het is opvallend hoeveel filmsterren zich al dan niet plots aan het beoefenen van kunst overlaten. Opvallend, maar is het vreemd? Misschien niet. In een hectisch leven in de spotlight valt het te begrijpen dat ze voor een meer teruggetrokken, misschien nederigere activiteit kiezen. Maar de vraag blijft: wat voor kunst maken ze? En past het in het beeld dat we eventueel van deze sterren gebouwd hebben?

TheArtCouch gaat deze zomer op onderzoek uit.

Troubadour, folklegende, filmmaker, radioman, Nobelprijswinnaar. Dat wist je wellicht al, maar wist je dat Bob Dylan ook schildert?

De beelden die Dylan schetst lijken wel uit zijn jongere jaren als zwerver gekomen. Niet voor niets begint hij zijn begeleidende tekst met een verwijzing naar zijn tours et The Band, begin jaren 70. Een collectie eenvoudige beelden die zijn blijven plakken in zijn geest. Billboards, eenzame wegen, industriële sites. Zijn het daarom clichés? Niet noodzakelijk. Het zijn momentopnames, realistische herinneringen van iets dat niet reëel meer kan zijn. Of, zoals Dylan het zelf omschrijft in zijn essay: “These paintings are up to the moment realism – archaic, most static, but quivering in appearance. They contradict the modern world. However, that’s my doing”

Reëel maar bewegend, net als herinneringen nooit helemaal scherp kunnen zijn. Herinneringen zijn altijd archaïsch, ze behoren tot het verleden. In die zin zijn ze een contradictie voor het heden, wat ‘modern’ is. In zekere zin doet Dylan in zijn schilderijen wat hij ook in zijn songteksten doet: elementen uit het kleine leven uitvergroten en ze tot universele waarheden uitvergroten. Niet dat hij dat bewust als doelstelling heeft (bekijk de reportage van Martin Scorsese over Dylan om je te vergewissen van de ultieme bescheidenheid van de man).

Om te eindigen met zijn eigen woorden: “In every picture the viewer doesn’t have to wonder whether it’s an actual object or a delusional one. If the viewer visited where the picture actually existed, he or she would see the same thing. It is what unites us all.”

Bob Dylan, Donut Shop, 2015–2016
Bob Dylan, Classic Car Show, Cleveland, Ohio, 2015–2016
Bob Dylan, Theater, Downtown LA, 2015–2016
Manhattan Bridge, Downtown New York, 2015–2016
Bob Dylan, Nowhere and Anywhere, 2015–2016
Bob Dylan, Oil Rigger’s Shack, 2015–2016

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op