Anarchie in het woud… ontdek de merkwaardige schilderwerken van Jarmo Mäkilä

Dat figuratieve kunst aan een ware opmars bezig is lijdt geen twijfel. Sommige kunstenaars begeven zich echter op dit pad na jaren experimenteren via andere uitingsvormen.

Neem de Finse kunstenaar Jarmo Mäkilä, die eerst jarenlang werk maakte die als pop art kan worden bestempeld. Vanaf 2000 begint hij echter meer naturalistische taferelen te schilderen, met twee specifieke, wel heel bijzondere thema’s.

Naar eigen zeggen is deze omslag gekomen na het lezen van romans waarin kinderen speciale avonturen beleven, zoals in Gunter Grass’ De blikken trommel. Het lezen van deze boeken dwong hem om een nieuw verhaal te schrijven met zijn schilderkunst, om er meer van zijn eigen gevoelens en inzichten in te verwerken. In zijn portretten van de eenzame man komt die omslag overigens sterk naar voor, ze vormen een momentopname van de (blijkbaar pijnlijke) metamorfose die hij op dat ogenblik meemaakte.

Maar het predominante thema zijn de jongens die in het bos spelen, en die er hun eigen regels lijken te creëren, of in een soort onverstaanbaar anarchistisch systeem lijken te functioneren. Een reflectie op zijn eigen jeugd: Finland was een relatief arm land in de jaren ’60. De ouders gingen dagenlang op stap om geld te verdienen, wat de kinderen de vrijheid schonk om ongezien –en zonder controle- te doen wat ze maar wilden. Zijn werk kan in die zin ook als een politieke knipoog worden gezien, al blijft de reflectie over zijn eigen leven het primaire thema.

In ieder geval een boeiende kunstenaar om te ontdekken! 

(alle werken © Jarmo Mäkilä)

makila-the-great-illusion

makila1

makila2

makila3

makila4

makila10


(Jarmo Mäkilä bij MARINA GISICH GALLERY)

Eerder dit jaar had hij nog een expo bij Marina Gisich Gallery in Sint-Petersburg. We zien echter niet meteen komende events, maar geniet op zijn website van meer beelden!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op