Anselm Kiefer’s Araeus… een kolos van een beeldhouwwerk vol symboliek

De kans is groot dat je hem -net als wij- gemist hebben. Voor zo’n kolos van een beeldhouwwerk bleef het dan ook maar bitter kort staan voor het Rockefeller-gebouw in New York, het was slechts van 2 mei tot 22 juli te zien. Het maakte niettemin veel ophef -in positieve zin dan, wat niet steeds het geval is wanneer een werk van een hedendaagse kunstenaar de openbare ruimte inpalmt, denk maar aan Kapoor’s interventies in het Paleis van Versailles.

Anselm Kiefer’s Araeus vormt dan ook een symbool met een positieve, hoopvolle boodschap. Dat zie je zelfs zonder de exacte oorsprong van de titel van het werk te kennen – Araeus verwijst naar de Egyptische slang die symbool stond voor de eenmaking van Noord- en Zuid Egypte, eeuwen geleden. Een gevleugeld boek, met een slang die ernaartoe kruipt, temidden van zorgeloos, gesneuvelde boeken. Symbolen te over. Het boek staat symbool voor wat ons verenigt, de kennis die we gemeenschappelijk kunnen opdoen en delen. De gevallen boeken kunnen symbool staan voor gevallen engelen, of voor de waarde van kennis die we hebben verkozen te negeren, wat nooit gelezen en dus nooit gekend zal zijn.

Aan eenieder om het werk te verrijken met een persoonlijke symboliek, gebaseerd op persoonlijke kennis en ervaring. Dat is zeker het geval voor Anselm, die is grootgebracht in het verwoeste na-oorlogse Duitsland, met bitter weinig om te overleven. Het feit dat hij na lang nadenken verkoos om zijn werk voor een van de symbolen van het Amerikaanse kapitalisme te plaatsen -het Rockefeller Center- zal niet gespeend zijn van persoonlijke anekdotiek. Geen aanfluiting ervan, overigens, gezien hij naar eigen zeggen als kind reeds gefascineerd was door skyscrapers, al zal hij die als kind enkel gekend hebben door middel van magazines. Niettemin, gezien de weg die hij sindsdien heeft afgelegd kan de keuze van de lokatie moeilijk beter gekozen zijn. Het werk wil volgens hem mensen helpen om dingen te zoeken die onszelf overtreffen, ‘to look for something beyond us‘. Grootser dan het leven, kennis en vrijheid overtreft de grootste gebouwen, zo lijkt hij ons te willen zeggen…

Heb je het gemist? Mis dan zeker de korte reportage met interviews van Anselm en fragmenten over de opbouw van het werk niet.

 

Anselm Kiefer: Uraeus, 2017–18 from Public Art Fund on Vimeo.

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X