Antwerpse illustreert MoMa boek van Sonia Delaunay ‘A life of color’

fatinha1-copyMijn kinderen zijn er intussen al wat te groot voor, maar ik herinner me nog levendig hoe gretig ik hun geïllustreerde kinderboeken met hen doornam. Niet zozeer om het verhaal, maar om de illustraties, die vaak niet onder hoeven te doen voor alle andere vormen van kunst.

Wanneer een Portugees-Antwerpse illustratrice de eer krijgt om werken te maken voor een boek van Sonia Delaunay, uitgegeven door het MoMa, dan geniet dit natuurlijk mijn aandacht. Nu, Fatinha Ramos is geen onbekende, ze illustreert niet enkel kinderboeken, ze maakt ook werk voor onder meer MO magazine, voor advertenties, mode en tekenfilms.

Maar het boek van Sonia Delaunay, ‘A life of color’, is toch een speciaal project. Delaunay is een kunstenares die midden vorige eeuw een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de abstracte kunst, en dat is een beetje waar het boek over gaat. In het verhaal gaat ze met haar zesjarig zoontje op avontuur in een Citroën convertible uit 1925. Ze glijden doorheen landschap en abstracte vormen alsof ze door een van haar eigen werken rijden. Ondertussen geeft ze uitleg aan haar zoontje over haar artistieke proces, door hem te vragen welke kleuren en vormen hij in het landschap herkent.

Niet zomaar een verhaaltje dus, maar ook een les in het artistieke werk van Delaunay, en knap geïllustreerd… Ik krijg er zowaar heimwee van…

fatinha-ramos10

Courtesy Museum of Modern Art

 

fathina2

 

Ontdek ondertussen meer werk van Fatinha Ramos op haar website of op haar Facebook-pagina.

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op