Beeld van Jeff Koons ter nagedachtenis van de terreur in Parijs zorgt voor ophef…

Opmerkelijk toch, geef je als wereldbekende kunstenaar dan nog eens een kunstwerk cadeau aan een stad ter nagedachtenis van de wrede aanslagen die er gepleegd werden in 2015, en je krijgt meteen twee dozijn kunst-actoren en intellectuelen die deze daad willen boycotten. Nu, in de open brief die ze in Libération lieten publiceren om hun protest te uiten tegen de installatie van Jeff Koons.

Zo zou de installatie niets meer zijn dan een vorm van zelfpromotie van Koons, die doorheen zijn carrière nog wel meer de fijne lijn bewandelde tussen kunst en financiële speculatie. Daar valt wel wat voor te zeggen. Temeer de installatie zou geplaatst worden aan de Palais de Tokyo, ver weg dus van de plaats waar de aanslagen plaats vonden. De argumentatie gaat nog verder, want er is geen sprake van een schenking. Privé-financiers zouden de 3 miljoen Dollar voor het beeld opleveren, maar de stad Parijs, en dus de belastingbetalers, zouden wel moeten instaan voor de sokkel om het 12 meter hoge, 30 ton wegende beeld stabiel te houden, en te onderhouden. Dat is inderdaad veel gevraagd voor een beeld waar niemand om gevraagd heeft, en dat niet eens het voorwerp was van een openbare aanbesteding van de stad…

Koons blijft er ijzig koud bij en benadrukt dat zijn beeld, een reusachtige hand dat een boeket kleurrijke, ‘Koonsiaanse’ tulpen vasthoudt, een “symbol of remembrance, optimism and recovery, intended to transcend the terrible events that took place in Paris”.

Het beeld zou in de lente worden ingehuldigd. Toch benieuwd of het protest zijn vruchten zal afwerpen…

 

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op