Belgische fotografe Zaza Bertrand wint IBASHO fotowedstrijd

We berichtten eerder reeds over de fotowedstrijd die kunstgalerij IBASHO onlangs organiseerde ter viering van 150 jaar diplomatieke relaties tussen Japan en België. De uitdaging was verrassend (en bedrieglijk) eenvoudig: de foto’s moesten ‘geïnspireerd zijn door Japan’, dus niet eens in Japan getrokken zijn.

Er werden 257 inzendingen ingediend van over de hele wereld. De jury, die bestond uit fotografen Stephan Vanfleteren en Toshio Shibata, curatoren Joachim Naudts en Zippora Elders, experte Juliet Hacking en galeriehoudster Annemarie Zethof, koos uiteindelijk de Belgische fotografe Zaza Bertrand als winnaar van de prijs.

Zaza zorgde reeds voor heel wat deining met haar reportage over het gespleten karakter van de jeugd in Caïro, maar ook in haar reportage over Japan gaat ze geen taboe’s uit de weg. Bertrand creëerde een documentaire fotoreeks over de ‘rabuhos’, de Japanse liefdeshotels. De jury prees vooral hoe ze als buitenstaander op een indrukwekkende wijze het gevoelige spanningsveld tussen de pragmatische Japanse intimiteit en de oprechte sexuele fantasieën wist te vatten.

De jury over het werk van Bertrand:

“Het resultaat is een spannende fotoreeks die tegelijkertijd vervreemdend en ergens vaag bekend aanvoelt, en die balanceert tussen documentaire en fictie. Hoewel een verwijzing naar dagboek-achtige documentairereeksen uit de geschiedenis van de Japanse fotografie – Nobuyoshi Araki is een bekend voorbeeld – vanzelfsprekend lijkt, houdt Bertrand tegelijkertijd vast aan haar gefascineerd perspectief van een afstandelijke buitenlander.”

Naast het ontvangen van een geldprijs van 1.000 euro zal het werk van Bertrand een centrale positie innemen in de komende tentoonstelling in IBASHO gallery, die zal plaatsvinden van 25 november tot 18 december. In de expo zal ook werk te zien zijn van 5 andere laureaten van de wedstrijd, namelijk Tine Guns (België), Rasa Anaityte (Lithouwen), Mayumi Suzuki (Japan), Bruno Quinquet (Frankrijk) en Christian Arts (Nederland). Klik hier voor alle info!

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X