“Bloem”: planten en fotografie, een liefdesaffaire van Guido Van den Troost

De “Bloem”-foto’s van Guido Van den Troost vormen een soort dagboek, waarin zijn ontluikende passie voor fotografie en zijn ontwikkeling als fotograaf, worden opgetekend, of beter: geïllustreerd. Amper vijf jaar geleden stopte hij met werken en werd fulltime amateur-fotograaf (amateur staat er op zijn aandringen bij: “het gaat hier immers een liefdesaffaire met de fotografie”).  Sindsdien fotografeert hij dagelijks en is hij voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden, invalshoeken en uitdagingen. Constant in zijn werk echter zijn foto’s van planten en dat heeft er alles mee te maken dat heel wat fotografen er doorheen de geschiedenis hebben voor gekozen om planten in beeld te brengen en de besten onder hen deden dat door er tegelijk hun eigen signatuur aan mee te geven.

Het begon allemaal met een boekje met werk van Karl Blossfeldt, bijna honderd jaar oud, met foto’s die eigenlijk alleen als onderwijsmateriaal moesten dienen, maar een eigen leven gingen leiden en een heel grote invloed uitoefenden op talloze fotografen. Eenvoud, op zoek gaan naar de pure ornamentale overdaad die planten in hun genen meedragen, daar kwam het op neer.  Die eerste reeks “Blossfeldt-foto’s” waren voor Van den Troost de aanzet om verder te zoeken naar fotografen die iets met bloemen hadden en precies dat zou hem helpen om  meer en meer zijn eigen visie vorm te geven en aan te scherpen.

“Bloem” werd dus een ongoing project, een fotoreeks die nooit eindigt en waar de fotograaf steeds naar terugkeert.  Guido Van den Troost werd er dit jaar mee geselecteerd voor Fotografiecircuit Vlaanderen en dat betekent dat zijn “Bloem”-reeks op reis gaat langs 18 cultuurcentra in Vlaanderen. De reeks zal tot juni 2020 achtereenvolgens te zien zijn in Antwerpen, Bornem, Willebroek, Wemmel, Ternat, Heist o/d Berg, Maaseik, Bilzen, Overpelt, Evergem,  Tielt, Izegem, Torhout, Ieper, Menen, Wevelgem en Aarschot (alle details op: https://guidovandentroost.myportfolio.com ).

De”Bloem”-reeks toont beelden van planten, waarbij de geschiedenis van de fotografie steeds om de hoek komt kijken.  Een cyanotype verwijst dan wel naar het historische werk van Anna Atkins maar legt tegelijk ook een link naar de popartbloemen van Cy Twombly.  En zo wordt meteen duidelijk dat de bloemenpassie van Van den Troost, die dan wel begon met een brave imitatie van Karl Blossfeldt, uiteindelijk toch vooral een trip is van iemand die zowel de praktijk als de geschiedenis van de fotografie met volle teugen in zich opneemt.  Het gaat van onderkoelde (diepvries)barok tot uitgepuurd minimalisme en een zelfs een door Cobra geïnspireerde lightpainting (gemaakt in het Deense Asger Jornmuseum).

Wat “Bloem” uiteindelijk niet toont zijn natuurfoto’s  want bioloog is VDT allerminst, maar  dus wel eerder zakelijke beelden, waarbij vooral de vorm wordt onderzocht.  Een apart hoofdstuk vormt “Bevroren Zomer” met een enigszins bevreemdende collectie bloemen in ijs.  Ze komen letterlijk uit de diepvries en zijn geplaatst in een spannend decor van ijzig wit en lichte grijstinten, met daarin de uit de diepte oprijzende planten.

 


“Bloem” start zijn rondreis op 3 december in het Elcker-Ik centrum, Breughelstraat 31, in Antwerpen  en loopt daar nog tot 21 december, open ma-do 10-17 en 18-23u. e, vr 10-17u.  za/zo gesloten.

Monika Macken

Author: Monika Macken

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X