Boekkunst, duidelijk iets anders dan kunstboeken…

Als boekenliefhebbers -en al zeker van kunstboeken- breekt ons hart wanneer lezers pagina’s beginnen te kreuken, laat staan erin gaan kleuren, onderlijnen of, nog erger, erin gaan snijden. Boeken zijn heiligdommen, punt. Ja, zelfs slechte…

Maar wat als je door al het snijden, kreuken en plakken een nieuw kunstwerk creëert? Een blijkbaar groeiend aantal kunstenaars legt zich toe op deze kunstvorm, ‘bookArt’, en het resultaat is vaak ronduit verbluffend… Blijkbaar is niets onmogelijk binnen het ‘kader’ van een boek, al heeft het natuurlijk vergeleken met de schilderkunst het voordeel van, per definitie, drie dimensies te tellen… Desondanks heeft het wel iets speciaals. Geniet even mee van een aantal nagenoeg sculpturale voorbeelden die ons hebben weten te treffen:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

3 Comments

 1. Met deze kunstvorm heb ik geen probleem als de boeken anders bij het oud papier gedeponeerd worden. Toch word ik bij het zien van deze werken een heel klein beetje verdrietig. Beter kan je als kunstenaar tijdschriften, magazines… die minder waardevol zijn, verwerken tot kunstobject.

  Post a Reply
  • Schitterende transformatie ! Prachtig idee om oude boeken letterlijk om te toveren tot kleine kunstwerkjes. Al ben ik ook fan van het dooleen systeem waarbij oude boeken willekeurig veranderen van eigenaar via een openlucht bib. Maar dan zitten we in een andere kunstvorm 😃 Zolang boeken maar blijven leven!

   Post a Reply
 2. Heel boeiend artikel…en heel originele kunstwerken! Ik heb er geen probleem mee als er dit met oude boeken kan doen…Er worden dan ook veel te veel boeken gepubliceerd, waarvan sommige er alleen maar voordeel aan hebben om van vorm te veranderen….

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op