Bruce Nauman @ Stedelijk Museum Amsterdam, een flinke portie kunst-geschiedenis

Het belang van kunstenaar Bruce Nauman voor de kunstwereld kan nauwelijks onderschat worden. De man die al vijftig jaar lang de kunstpraktijk en ons begrip van kunst niet enkel in vraag stelt, maar ook grondig dooreenschudt, blijft een referentie voor een hele generatie nieuwe kunstenaars. Hij speelt met betekenislagen en ambiguïteit, creëert rond thema’s als het lichaam, de taal, controle, beelden die ons soms direct, soms onbewust aanspreken, maar zelden onberoerd laten.

Een retrospectieve in het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar zo’n vijftig werken van Nauman werden verzameld, biedt een uitstekende mogelijkheid om je onder te dompelen in de (denk)wereld van de kunstenaar. Des te interessanter omdat het ook werken bevat die zelden of nooit te zien zijn geweest voor het ‘grote’ publiek, maar die belangrijk bleken te zijn voor de richtingen die de kunstenaar doorheen zijn carrière insloeg. Het biedt een rijk overzicht van de diversiteit van zijn oeuvre, maar er werd door de curatoren ook bewust gekozen om een beeld te schetsen van de recurrente thema’s erin.

Een flinke brok kunstgeschiedenis…

Voor wie niet kan gaan, of wie wel kan gaan maar zich grondig wil voorbereiden op wat er te zien is op de tentoonstelling, kan hieronder alvast genieten van een introductie tot zijn werk, aan de hand van enkel hoogtepunten uit de tentoonstelling:


De retrospectieve Bruce Nauman is nog tot 24 oktober te bezoeken in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Klik hier voor alle info!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X