Certificaten op de blockchain: een (r)evolutie in de kunstsector?

Technologische evoluties hebben vaak een impact op kunst. Zo ze al niet gebruikt worden om nieuwe vormen van kunst te creëren, denk maar aan Artificial Intelligence, hebben ze ook een impact op de kunstmarkt op zich. Een van deze evoluties is Blockchain, de technologie achter de Bitcoin, maar die ook voor talrijke andere toepassingen kan worden gebruikt. Oliver Lenaerts ging onlangs voor TheArtCouch in gesprek met Frank Hoogendijk van de KUL en advocate Jennifer Goovaerts. Hierbij zijn verslag:


Sinds enkele jaren worden we te pas en te onpas om de oren geslagen met nieuws in verband met Bitcoin en/of andere zogenaamde cryptocurrencies, zoals bijvoorbeeld Ether(eum). Vaak gaat het dan meer om de (speculatieve) stijging of daling van de waarde daarvan en niet zozeer over de eigenlijke betaalfunctie van zulke crypto’s. De onderliggende technologie, distributed ledger technologie (oftewel DLT), beter gekend als blockchain, biedt echter heel wat interessante, zelfs revolutionaire toepassingsmogelijkheden. Een potentieel belangrijke toepassing kan gevonden worden in het certificeren van bepaalde goederen, zoals kunstwerken.

OL: Wat is distributed ledger technology (DLT)?

FH: DLT is een verzamelnaam voor technologieën die het mogelijk maken om door middel van cryptografie data te bewaren in een netwerk met meerdere partijen en computers (nodes). De nodes hebben elk een kopie van het grootboek (ledger) waarin transacties (data) opgenomen worden. Deze nodes kunnen op gedecentraliseerde wijze (zonder tussenkomst van een centrale partij oftewel een “middleman“) consensus bereiken omtrent deze data en transacties uitvoeren.  De data worden bewaard in zogenaamde blokken. Deze blokken vormen een chronologische en onveranderbare keten. Vandaar ook wel de benaming blockchain of ‘blokketen’.

OL: Waarom is blockchain relevant voor de kunstsector?

JG: In de eerste plaats is deze technologie relevant omdat ze toelaat om gegevens zeer veilig digitaal te versleutelen door middel van cryptografie. Het decentrale aspect is echter minstens even relevant. Het is onmogelijk voor één centrale partij om de gegevens te wijzigen en dus te vervalsen. Dit voegt nog een bijkomende veiligheidslaag toe. 

FH: Certificaten worden vaak vervalst, dus hier kan blockchain een oplossing bieden. Door de cryptografische versleuteling en het decentrale karakter van blockchain zijn blockchain-certificaten in principe tamper-proof. Men kan door blockchain ook gemakkelijk de geschiedenis van verschillende transacties nagaan. Een blockchain-certificaat kan kopers dus meer comfort geven omtrent de herkomst en de waarde van hun aankoop.

OL: Zijn er voorbeelden van het gebruik van blockchain in de kunstmarkt?

JG: Het bekende veilingshuis Christie’s heeft in 2018 voor het eerst gebruik gemaakt van DLT bij de verkoop van kunstwerken. Tal van startups zoals onder meer Artory, Codex, Everledger, en Verisart bieden DLT/blockchain oplossingen aan voor de kunstmarkt.

OL: Zijn er ook bedenkingen bij blockchain-certificaten?

FH: Zeker en vast. Waakzaamheid blijft altijd geboden. Geen enkele technologische toepassing is volkomen veilig. Tal van evoluties, zoals bijvoorbeeld quantum computing maken zelfs cryptografisch beveiligde databanken hackable. Vaak is de menselijke factor aanleiding tot veiligheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld wanneer een persoon zijn privacy key verliest of al dan niet gewild met anderen deelt. Controle op de input van gegevens “op een blockchain” is ook belangrijk. Het is immers niet omdat certificaat X of Y op een blockchain gezet wordt dat de inhoud van zulk certificaat ‘echt’ is.

JG: Blockchain-certificaten zijn alleszins een belangrijke evolutie naar meer veiligheid en transparantie bij het verhandelen van kunstwerken. Er zal echter nog veel geëxperimenteer aan te pas komen vooraleer blockchain een echte revolutie zal veroorzaken in de kunstsector.


Klik hier om alle vorige bijdrages van Oliver Lenaerts te lezen!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X