Charline Tyberghein is beste jonge, Europese schilder van 2018

Veel en schoon volk in de Antwerpse academie voor Schone Kunsten afgelopen donderdagavond. Het European Masters Salon Painting 2018 opende de deuren en reikte een prijs uit aan de beste kunststudent van het jaar. Dat werd de Antwerpse studente schilderkunst Charline Tyberghein.

European Masters Salon Painting 2018 - opening

European Masters Salon Painting 2018 – opening

 

Het Salon is een organisatie van KoMask (voluit: Koninklijke Maatschappij ter Aanmoediging der Schone Kunsten) en toont het werk van de beste masterstudenten van 14 Europese academies. Voor deze vijfde editie van het Salon was de buitenlandse belangstelling zelfs zo groot dat academies uit Duitsland, Slovakije, Letland, Ierland en Slovenië op de wachtlijst terechtkwamen. Zij zijn volgend jaar aan de beurt, dan krijgen we het beste van 20 academies te zien.

Door het kruim van het jonge schildersgild bij elkaar te brengen, geeft het European Masters Salon Painting een goed beeld van de toekomst van de Europese kunstscène. En die ziet er superdivers uit. De jonge talenten gaan met alle denkbare materialen, technieken, formaten en dragers aan de slag in hun zoektocht naar een eigen beeldtaal.

Ann-Sofie Claesson - uit de serie Remembrances

Ann-Sofie Claesson – uit de serie Remembrances

De Zweedse Ann-Sofie Claesson geeft een nieuwe betekenis aan oude familiefoto’s door ze met olieverf over te brengen op kleine doeken en ze met elkaar in dialoog te laten gaan. Persoonlijke foto’s, zonder waarde voor de buitenwereld, worden plots tedere kunst.

Filip Harna - Pee-Jaune

Filip Harna – Pee-Jaune

Het contrast met het werk van de Tsjechische kunstenaar Filip Harna kan moeilijk groter zijn. Hij is gefascineerd door de manier waarop de mens zijn omgeving naar zijn hand probeert te zetten en schildert ontmenselijkte, industriële constructies in felle kleuren. In “Pee-Jaune” hangt een geelgloeiende hoogspanningslijn boven een lavameer waarin een man in vuurvast pak naar nergens onderweg is. Alleen de vogels laten zich niet afschrikken door de apocalyptische omgeving en lijken zich de warmte van de hoogspanningslijn te laten welgevallen.

Charline Tyberghein - Get Home

Charline Tyberghein – Get Home

Geen uitbundige kleuren of industriële taferelen bij de Antwerpse Charline Tyberghein. Zij kreeg donderdag de KoMASK Masters Salon Painting Award voor haar werk “Get Home”. Tyberghein gebruikt een beperkte set van symbolen zoals handen, voeten en bakstenen om werken te maken die een surrealistische vervreemding uitstralen. Omdat de kunstenares zelf liever geen interpretatie van haar werk naar voren schuift, citeren we uit het juryrapport: “Tyberghein voert in haar schilderijen een persoonlijk en surrealistisch discours in een hedendaagse context. Ze maakt het voor elke toeschouwer mogelijk haar verhaal te lezen.”

Met de Award wil KoMASK afgestudeerde kunstenaars op weg zetten naar een (internationale) kunstcarrière. En dat blijkt voor Charline Tyberghein alvast te werken. Op 8 november opent ze haar eerste solotentoonstelling bij Next Door onder de titel “One Trick Phony”.

Het European Masters Salon Painting 2018 is nog tot 4 november te bezoeken in de gebouwen van de Antwerpse academie aan de Venusstraat 36. Meer details vind je via deze link.

Filip Harna - Filtre Surchauffé

Filip Harna – Filtre Surchauffé

Charline Tyberghein - Vinger in de pap

Charline Tyberghein – Vinger in de pap

Author: David De Pooter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op