China’s verbazende evolutie, gezien door de ogen van Chinese hedendaagse kunstenaars

Het blijft een open vraag, of kunstenaars, of kunst tout court, als missie heeft om een kritische blik te werpen op maatschappelijke evoluties. Nergens is dit duidelijker dan in China, een land dat onderhevig is aan de meest schizofrene ontwikkelingen. De kunstliefhebber die ooit de kans heeft gehad in de talrijke kunstgalerijen in het District 798 in Beijing te dwalen, zal zich snel de mening vormen dat de Chinese hedendaagse kunst een al bij al vrij platform vormt om zich te uiten.

Niets is minder waar, het blijft een spanningsveld. Het is lang niet zo dat kunstenaars alle vrijheid genieten om hun mening kenbaar te maken. En Ai Weiwei is lang niet de enige Chinese kunstenaar die kunst vermengt met maatschappelijk activisme.

Wie zich daarvan wil vergewissen kan best een tocht plannen naar het Guggenheim museum in New York, waar tot 7 januari de tentoonstelling “Art and China after 1989: Theatre of the World”. De tentoonstelling biedt een overzicht van de hedendaagse Chinese kunst vanaf de gebeurtenissen op Tiananmen, tot de Olympische Spelen twintig jaar later. Een tijdspanne waar de Chinese maatschappij toch een ongelofelijke evolutie heeft doorstaan, al blijft het gevangen tussen de nood aan controle, en de vrijheid waar het door haar rol in de globalisering onvermijdelijk haar bevolking inspireert.

De gekozen werken en kunstenaars geven de toon alvast aan. Veel van de werken werden in China op tentoonstellingen getoond, die door de Chinese overheid na, of soms nog voor de opening werden gesloten. Het is op zich al een statement dat ze hier worden getoond.

Aan statements geen gebrek trouwens. De subtitel van de tentoonstelling “Theater of the World” verwijst naar een installatie van de kunstenaar Huang Yong Ping, waar in een kooi-achtige structuur levende reptielen en insecten in een eeuwige natuurlijke levenscyclus samenleven. Een persiflage op de strijd die gevoerd wordt in de geglobaliseerde wereld…

 

 Nog tot 7 januari in het Guggenheim Museum, New York. Klik hier voor alle info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op