Cultuurminister koopt voor 250,000€ kunstwerken voor de Vlaamse Gemeenschap

Er bestaan vele manieren voor de politiek om kunst, en kunstenaars, te ondersteunen. Wat ons betreft, uiteraard, een fundamentele missie van de overheid. Heuglijk nieuws dus, wanneer de Vlaamse minister voor (onder meer) Cultuur Sven Gatz beslist om 250,000€ uit te trekken voor de aankoop van voornamelijk jonge, vrouwelijke kunstenaars, met oog voor diversiteit, er zijn per slot van rekening redelijk wat buitenlandse kunstenaars in België actief. Het biedt hen niet alleen wat -vaak broodnodige- financiële ademruimte, het vormt tevens een erkenning voor deze opkomende talenten, en bij uitbreiding voor het belang van hedendaagse kunst in het algemeen.

Er werd werk van 16 kunstenaars gekocht, onder meer van Tatjana Gerhard, Maryam Najd en Hannelore Van Dijck. Een volledige lijst vind je hier.

De selectie werd gemaakt door een keure aan kunstexperten: Ann Vanderheyden, Luk Lambrecht en Wim Waelput. Niets mis met deze heel neutrale selectie, al kan het wat vreemd ogen dat een minister uit een partij die burgerparticipatie hoog in het vaandel draagt uiteindelijk beroep doet op drie experts om over een investering van dit bedrag, uit publieke fondsen, te beslissen. Maar bon, belangrijkste is dat het gebeurt, en dat duidelijk beloftevolle kunstenaars hier iets aan hebben.

“Deze aankopen ondersteunen de kunstenaars in kwestie immers niet enkel financieel. Door de opname van hun werk in de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap wordt ook de relevantie van hun werk erkend. Het positieve effect dat dit heeft op de (internationale) uitstraling van hun oeuvre, en van het Vlaamse kunstenveld in het algemeen, is niet te onderschatten. Bovendien worden de aangekochte werken toevertrouwd aan de verschil­lende hedendaagse kunstmusea die Vlaanderen rijk is. Zo worden zij op een goede manier bewaard en aan het publiek getoond.”

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

2 Comments

  1. Het is een verkapte vorm van selectieve kunstsubsidie. Kunstsubsidie rechtstreeks aan kunstenaar is het slechtste wat je voor hen kan doen.
    Kwaliteit komt bovendrijven door hard werken, niet door een zetje uit
    de staatskas.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op