De 20 meest gelezen artikels van 2019 op TheArtCouch

Met meer dan 400 artikels per jaar behoort TheArtCouch ongetwijfeld tot de lievelingsbron van de kunstliefhebber om boeiende kunstenaars te (her)ontdekken en nieuwe inzichten te verwerven over wat er in de kunstwereld leeft. Een overzicht bieden van de meest gelezen artikels van het afgelopen jaar biedt dan ook een mooi overzicht van wat het jaar heeft gebracht, en een mogelijkheid om herinneringen op te halen aan een aantal merkwaardige tentoonstellingen.

Geniet van dit overzicht, en alvast een voorspoedig 2020 toegewenst vol nieuwe kunstontdekkingen!


Abstracte kunst als breinmassage, nieuw boek over het werk van Ilse D’Hollander

Het werk van Ilse D’Hollander blijft ook na haar dood beroeren. Eind vorig jaar werd haar werk getoond in de Londense Victoria Miro Gallery, waar ook grootheden als Peter Doig, Yayoi Kusama en Alice Neel onderdak vinden. De expo resulteerde in een mooie, ingetogen uitgave die liefhebbers van abstracte kunst zeker zal plezieren.

Lees het volledig artikel

‘The life’, het nieuwe project van Marina Abramovic mixt technologie en interactie met bezoekers

Op haar 72e is Marina Abramovic nog lang niet klaar met de wereld te verbijsteren… Lees hier over haar plannen bij Serpentine Gallery dit jaar, en volgend jaar in de Royal Academy of Art

Lees het volledige artikel

Hugo Debaere, 25 jaar geleden overleden maar nog steeds actueel

Sommige kunstenaars sterven veel te vroeg. Te jong alleszins om van een oeuvre te spreken. Niettemin kunnen ze van blijvende invloed zijn, zelfs 25 jaar na hun dood. Dit jaar slaan BruthausGallery en SMAK Gent de handen in elkaar om het werk en het nalatenschap van Hugo Debaere terug onder de aandacht te brengen. Een mooi eerbetoon aan een ongewoon kunstenaar.

Lees het volledige artikel

De nieuwe reeks van Lode Laperre, Naevus: een abstracte en innemende reflectie over jeugdherinneringen

Zondag… een ideale dag om van kunst te genieten. Of om over kunst te mijmeren. De nieuwe reeks van Lode Laperre biedt in ieder geval een mooie gelegenheid om beide te doen.

Lees het volledige artikel


Twee licht surrealistische fotografes die u zullen verrassen !

Surrealisme en fotografie, het gaat soms mooi hand in hand. Hierbij alvast twee fotografes die je zullen verrassen

Lees het volledige artikel

Portretten van sterke vrouwen. Ontdek het werk van de Iraanse Afarin Sajedi

Mocht je deze gemist hebben, het blijft beklijvend werk. Ontdek hier de Iraanse Afarin Sajedi.

Lees het volledige artikel

Stéphane Mandelbaum, impulsies van een getormenteerde ziel

Stéphane Mandelbaum, bad boy uit de recente Belgische kunstgeschiedenis, nu te zien in Centre Pompidou en binnenkort ook in het Joods Museum in Brussel. Waarschuwing: niet voor gevoelige kijkers

Lees het volledige artikel

Yves Velter, een alfabet voor het onbestemde

Met een hypergevoelige antenne detecteert Yves Velter de blinde vlekken in ons sociale spel. Met zijn steeds aangroeiende beeldenalfabet tracht hij het onbestemde te benoemen.

Lees het volledige artikel


Feast of Fools: herontdek Bruegel in het kasteel van Gaasbeek

Gwendolina Willems trok met haar kids naar de tentoonstelling ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ in het Kasteel van Gaasbeek. Een feest voor hun ogen alleszins, ontdek hier wat hun het meest is opgevallen

Lees het volledige artikel

De 10 meest interessante kunstmusea, op architecturaal vlak

Musea zijn tempels van cultuur. Niet enkel inhoudelijk, maar ook vormelijk. Architecturaal vaak vernieuwend. Hierbij alvast onze top 10 van meest verrassende, innovatieve musea op architecturaal vlak. 

Lees het volledige artikel

De grootstad als inspiratiebron: Michael Wolf

R.I.P. Michael Wolf. Volgens een persbericht van fotomuseum Den Haag zou de Duitse fotograaf onverwacht zijn overleden. Een intrigerende kunstenaar, die het leven in de grootstad op een heel eigenzinnige wijze wist te capteren. We berichtten twee jaar geleden over zijn oeuvre, dat we in Arles ontdekten.

Lees het volledige artikel

Bloedstollend nieuw werk van Sofie Muller

Het is altijd uitkijken naar nieuw werk van Sofie Muller. Haar nieuwste reeks is dan ook helemaal verbluffend, albast en bloed vormen een magische symbiose. 

Lees het volledige artikel


Een boeiende wandeling doorheen Belgische hedendaagse collagekunst. Het collagemuseum in de Verbeke Foundation

Collagekunst. Een misschien wat miskende, vaak onvolprezen kunstvorm. Morgen (12 mei) is het wereld-collagedag. Een mooie gelegenheid om een van de grootste verzamelingen van collagekunst te ontdekken bij Verbeke Foundation, waar ook een tentoonstelling loopt van Belgische hedendaagse collagekunstenaars, gecureerd door Brunhilde Borms en Bram Antheunis van het Coupée Collage Collective.

Lees het volledige artikel

Een miskend Belgisch genie van de fotografie: Leonard Misonne (1870-1943)

Moeilijk te geloven dat dit foto’s van begin vorige eeuw zijn. Met zijn fascinatie voor het licht blijft de Belg Leonard Misonne alleszins ook nu bijzonder intrigeren.

Lees het volledige artikel

Voorbeelden van hyperrealistische kunst (#4): vijf beeldhouwers die je moet kennen!

Hyperrealistische kunst, het blijft fascinerend, ook in de beeldhouwkunst. Ontdek hier vijf voorbeelden van hyperrealistische beeldhouwers.

Lees het volledige artikel

Schilderijen als waterpartijen. Het werk van Stéphanie Leblon

Annelies A. A. Vanbelle en Frederic De Meyer brachten onlangs een bezoek aan het atelier van Stéphanie Leblon, en kwamen betoverd terug. Ontdek hier waarom:

Lees het volledige artikel


Mohammed Tifardine, een hedendaagse, innoverende kalligraaf.

Frederic De Meyer ging voor The Art Couch Belgium even op bezoek bij hedendaagse kalligraaf Mohammed Tifardine in Essaouira, Marokko. Een verfijnde kunstvorm, zowel esthetisch als spiritueel.

Lees het volledige artikel

Mag er nog eenvoudige schoonheid zijn in hedendaagse kunst? Deze Jessica Zoob toont alleszins van wel!

Het lijkt een triviale vraag. Maar toch, in tijden waarin kunst in concepten lijkt te worden gekneed, waarin verhalen moeten worden verteld en steeds meer onderhevig is aan effectbejag: is er nog plaats voor eenvoudigweg mooie kunst, voor een puur esthetische ervaring? Deze Britse Jessica Zoob toont alleszins van wel. 

Lees het volledige artikel

Het verlangen naar slow art. Waarom een succesvolle kunstgalerij ermee ophoudt. Een gesprek met Bart en Gerald Deweer

Waarom houdt een succesvolle internationale kunstgalerij er na 40 jaar mee op? Annelies A. A. Vanbelle en Frederic De Meyer gingen onlangs in gesprek met Bart en Gerald Deweer over hun motivatie om met de galerie te stoppen. Het bood een ontnuchterende, heel eerlijke blik op de hedendaagse kunstmarkt. 

Lees het volledige artikel

Stadsfestival Damme: 10 X uitgelicht door onze redactie

Een bad van onthaasting aanbieden, dat beogen IJSBERG en curator Jan Moeyaert met Stadsfestival Damme. Wat ons betreft is dit helemaal gelukt. Vooral de nieuwe Margaretavleugel staat garant voor een bijzonder intieme kunstbelevenis. Ontdek hier tien kunstenaars die ons (Annelies A. A. VanbelleBenedict Vandaele & Koen Van Damme) zijn opgevallen:

Lees het volledige artikel


Meer kunst ontdekken het komende jaar? Blijf ons volgen via de nieuwsbrief, of ontdek kunstenaars in Vlaanderen in TheArtCouch Magazine! Abonneer je nu!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X