De Belfius kunstcollectie, anders bekeken

belfius5Als u regelmatig het nieuws leest -en interesse heeft in kunst- dan zal het u niet ontgaan zijn: de bank Belfius stelt haar kunstbezittingen tentoon! Nu ja, juister is dat het een heel klein deel van de 4200 kunstwerken die in haar bezit zijn af en toe aan het publiek toont (om precies te zijn: elke derde zaterdag van de maand).

Blijkbaar is toch enige schaamte in het vel van Belfius gekropen, gered te worden met publiek geld tijdens de bankcrisis, terwijl het op een ‘schat’ aan kunstbezittingen rust. Of de bank deze redding compenseert door het kunstminnend publiek een selectie van haar schatten een maal per maand  te laten bezichtigen, laat ik maar in het midden. Maar ik hoop alleszins dat ze hun schatten ook in andere oorden -en voor iets langere termijn- aan de ogen van de talrijke kunstminnaars aanbiedt.

belfius1Om alle misverstanden te vermijden: het is goed dat er zo’n collectie bestaat en ik ben zeker niet voor de verkoop ervan (zoals even werd voorgesteld ten tijden van de financiële crisis). Ik vind het enkel jammer dat zo’n waardevolle collectie niet meer wordt gebruikt om de publieke belangstelling voor kunst aan te wakkeren.

Maar bon, genoeg gejammer. Voor de mensen die het zoals ik niet zien zitten om op een zonnige zaterdag samen met 700 andere mensen in een kleine ruimte aan te schuiven voor een aantal (hoe waardevol dan ook) kunstwerken, is er nu een relatief aanvaardbaar alternatief.

belfius2De website Virtualtour Belfius Art Collection biedt u een virtuele kijk in de tentoonstelling. U kan er naar believen van de ene ruimte in de andere wandelen (of via het menu een ruimte kiezen), en kan er zelfs alle kunstwerken via het vergrootglas van heel (héél) dichtbij bekijken. Zalig om op deze manier de Spilliaerts, Alechinskys, Rik Wouters’, Rubens’ en andere topwerken te bekijken. Enkel spijtig dat de ‘info’ toets het niet lijkt te doen (bij mij toch niet)… een beetje duiding (of juist heel veel) had wel gemogen, niet enkel een beschrijving van het werk, maar waarom de curator van de Belfius collectie het belangrijk vond om dit werk in de collectie op te nemen. Wat is de visie rond de collectie? Dat zou interessant materiaal leveren, niet?

Click hier om de virtuele tentoonstelling te bekijken.

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X