De binnenkant der dingen… SciArtist Marc Dantan’s reeks XRAY COMPAGNY bij Alter Ego Gallery

In februari 2008 brandde het Parijse huis Deyrolle uit. Een heus instituut voor liefhebbers en kenners van entomologie en taxidermie. Wat dit met kunst te maken heeft, zal u me vragen? Blijkbaar was het huis ook geliefd als ontdekkingsplek voor kunstenaars en schrijvers. Dali, Dubuffet, Queneau en André Breton kwamen er regelmatig langs, en de plek was zelfs te zien in Woody Allen’s Midnight in Paris.

Niet verrassend dus dat een aantal kunstenaars onmiddellijk na de brand de handen in elkaar staken om het instituut te helpen heropenen, onder meer Jan Fabre, Sophie Calle en Pierre Alechinsky. Maar ook Marc Dantan, die de gelegenheid benutte om geheel buiten zijn gebruikelijke werk een heel bijzondere reeks te maken. Deze reeks werd opgenomen in het aanbod van de SciArt galerij Alter-Ego. Alain Segers, oprichter van de galerij, legt uit wat deze reeks van Dantan zo bijzonder maakt:

Voor mij springt Marc Dantan eruit omdat hij een autodidact is en wars van conventies met een groot sociaal gevoel onderwerpen uitkiest. De meerderheid van Dantan’s werken passen niet echt in het plaatje van Alter Ego Gallery, maar de Reeks “XRAY COMPAGNIE” is als het ware gemaakt op onze maat. Dantan heeft samen met kunstenaars zoals Jan Fabre, Mark Dion, and Bernar Venet het “Maison Deyrolle” helpen heroprichten na een zware brand. Dantan, als klassiek fotograaf, koos hier voor het maken van radiografieën van opgezette dieren. Een eigenaardige twist voor een kunstenaar die normaal de buitenkant toont van de dingen.

Bevreemdend en (wellicht juist daarom) heel poëtisch… geniet even mee van een kleine selectie:

Marc Dantan, Chat Sauvage, courtesy Alter Ego Gallery

Marc Dantan, Ibis, courtesy Alter Ego Gallery

Marc Dantan, Mouse, courtesy Alter Ego Gallery

Marc Dantan, Limule, courtesy Alter Ego Gallery

Meer werk uit de reeks, en manieren om ze te kopen, is te vinden bij Alter Ego Gallery, klik hier voor alle info. Ter info: elke maand geldt er een speciale promo voor een geselecteerd werk in de collectie van Alter Ego, dus aarzel niet om ze te ontdekken!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X