De Codex Arundel van Leonardo Da Vinci in alle details online bekijken…

Wetenschap en kunst, soms is de grens tussen beide bijzonder vaag. Niet enkel in de huidige tijden, waar Artificial Intelligence, Virtual Reality en Machine Learning de kunstpraktijk komen binnengeslopen, maar ook in de XVe eeuw, waar ene Leonardo Da Vinci zijn geniale brein in liet dwalen.

Hagiografieën genoeg over de man, het is niet onze bedoeling ze hier over te schrijven. Wel opmerkelijk is dat de British Library onlangs een van de schetsboeken van Da Vinci, zijn Codex Arundel, helemaal online plaatste, in hoge resolutie en met de mogelijkheid om naar believen in te zoomen op elk mogelijk detail uit het 570 pagina’s tellende boek, waar hij tussen 1480 en 1518 in werkte.

Het is vreemd dat hij het boek bij leven nooit publiceerde. Hij verkoos het aan een van zijn leerlingen te geven, Francesco Melzi. Sindsdien is het gedesintegreerd en belandden aparte pagina’s in de handen van collectioneurs en musea wereldwijd. Het is dan ook een prestatie te noemen dat het British Museum het oorspronkelijke boek in haar geheel weer wist samen te stellen, zij het digitaal. Al is het niet de eerste poging. In 2007 kwam reeds een online versie uit, met leerrijke annotaties en animaties. Maar nog nooit kon je het in dergelijke mate in detail bekijken.

Het project blijft niettemin een pedagogische inslag hebben. Het online schetsboek gaat gepaard met een uitvoerige uitleg over het leven en werk van Da Vinci.

Een paradijsje voor de wetenschappers èn de kunstliefhebbers. Of gewoon voor de nieuwsgierigen. Klik hier om het volledige schetsboek te bekijken! Maar hierbij alvast een voorsmaakje:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X