Merkwaardige kunstinstallaties #2: de bamboekunst Tanabe Chikuunsai IV

Van mei tot augustus 2019 was in het Asian Art Museum in San Francisco een merkwaardige installatie te zien van de Japanse bamboe-kunstenaar Tanabe Chikuunsai IV te zien. Merkwaardig in vele opzichten. In de eerste plaats wil hij met zijn dramatische, ruimtevullende installaties de sfeer opwekken van de wouden waar de bamboe vandaan komen. De ‘tijgerbamboe’ die hij gebruikt komt uit de enige streek waar deze bamboe in voor komt: de bergen van de prefectuur Kochi. Maar nog merkwaardiger: na het einde van de show wassen de kunstenaars en zijn leerlingen elk stukje bamboe, teneinde ze te gebruiken voor een volgende installatie.

Het zal te maken hebben met het diep ingebedde geloof in reïncarnatie, het eeuwig draaiende wiel, de in zichzelf verweven knoop. Universele Boeddistische principes herken je onmiddellijk in het werk van Tanabe, maar er het is doordrongen van eigenschappen eigen aan de Japanse variante ervan.

Het zit hem ook in het bloed. De IV in zijn naam wijst op het feit dat hij de vierde generatie is die zich met deze unieke kunstvorm in laat. Hij leerde de techniek van zijn vader en grootvader, maar kreeg er een spirituele dimensie bij door zijn moeder. Hij kreeg in 2017 officieel zijn kunstenaarsnaam in ontvangst: “Chikuunsai”, de meester van de bamboewolken.

Ontdek mee waarom in deze fascinerende making of van de installatie:


Ontdek ook ander werk van hem:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X