De filosofie van Marina Abramović, in 6 minuten uitgelegd

Trouwe lezers weten het al: we zijn nagenoeg onvoorwaardelijk fan van het werk van Marina Abramović. Zelden heeft een kunstenaar zich zo compromisloos aan haar werk gewijd, zelden is een kunstenaar zo bewust op zoek gegaan naar de uiterste grenzen van haar artistieke praktijk, om deze, eenmaal bereikt, genadeloos te verleggen naar ongekende oorden.

Het mag aan haar kunstvorm liggen. ‘Performance’ kan uiteraard veel meer richtingen uit dan de beperkingen die een canvas of een bepaalde materie aan een kunstenaar oplegt. De Chinese muur bewandelen met een partner, elk vanuit een tegengesteld startpunt vertrekkend, is dat kunst? 90 dagen op een ongemakkelijke stoel zitten in het MoMa en zwijgend naar een stoet bezoekers op een stoel rechtover je staren, de diepste roerselen van voornamelijk ongekenden trachten te doorgronden, is dat kunst? Voor Marina lijdt het geen twijfel: kunst is eerst en vooral voelen, fysiek en spiritueel in de tijd en ruimte vertoeven. Ze heeft vanaf het prille begin niets anders gedaan.

Niet dat de kunst daarom automatisch een praktijk is dat op de kunstenaar zelf gericht is. Ze hebben volgens haar wel degelijk een sociale rol. Kunstenaars hebben misschien niet de mogelijkheid om de wereld alsdusdanig te veranderen, maar hebben wel de mogelijkheid om via kunst het bewustzijn van de mensen te raken, in bepaalde zin te wijzigen. ‘To lift human spirit’… Zo is ze de laatste jaren vooral bezig met bezoekers duidelijk te maken welke impact technologie heeft op hun leven en, zonder echt een oordeel te vellen, ze bewust te maken dat er een leven is naast, of zonder technologie.

Voor wie eraan twijfelt, het gehele oeuvre van Marina Abramović is gedrenkt in een diepdoordachte, humanistische filosofie… Ontdek even mee hoe dit in zijn werk gaat:

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

2 Comments

  1. I love Abramovic

    Post a Reply
  2. She always brings me to tears.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X