De geheimen van Modiglianis werk, eindelijk onthuld

Het leven van Modigliani is goed gedocumenteerd. Niettemin behield zijn werk tot voor kort een flinke dosis mysterie. Zeker zijn techniek en zijn inspiratiebronnen leken ook voor kenners nog onvatbaar. Maar de meest recente technieken helpen recent om een tipje van de sluier te lichten.

Zo blijkt uit de analyse dat sommige schilderijen tot 6 maal werden overschilderd. We wisten reeds dat hij dit deed, wellicht door (of dankzij) een gebrek aan geld om nieuwe canvassen te kopen. Maar het blijkt niet zomaar overschilderd om iets helemaal nieuws van te maken, de oorspronkelijke composities gebruikte hij duidelijk als basis, als grondstof voor zijn uiteindelijke werk.

De studie onthult ook ontroerende details, zoals zijn eerste pogingen om de natuur in te lassen in zijn taferelen, nog lang voordat hij dit in zijn uiteindelijke composities deed. Volgens de onderzoekers wijst dit op een drang naar experimenteren die pas veel later een definitieve vorm verkreeg in zijn werk.

Maar er is meer: Modigliani bleek zijn werken weliswaar zorgvuldig uit te proberen op papier, maar eenmaal hij aan zijn schilderijen begon bracht hij de kleuren onmiddellijk aan, zonder zich te bekommeren om contouren. Er zijn geen sporen te vinden van hulplijnen of schetsen op het doek zelf. Ook zijn kleurgebruik was uniek. Voor zijn zwarte vlakken mengde hij bijvoorbeeld een voor zijn tijd ongeziene aantal kleuren, wat ze de mysterieuze diepgang en subtiele schakeringen bezorgde waar hij zo om geliefd is, maar die, in tegenstelling tot wat vele kenners totdusver dachten, het resultaat waren van een zorgvuldige en langdurige studie van de verf als materiaal, en het lichteffect dat kon bekomen worden door het mengen ervan.

Het is duidelijk dat er nog zoveel te leren valt van oude meesters, al blijft zo’n technische analyse wel een deel van de mythe rond deze meesters weg te nemen. Maar toch, het blijft razend boeiend.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X