De grootstad als inspiratiebron (#1)… the speed of life in het werk van Alessandro Papetti

Ik woon al een decennia een half op ‘de buiten’, na een decennia in een grootstad te hebben gewoond, voor zover je Brussel al een grootstad durft te noemen, uiteraard. Het blijft een tweespalt: leven op het ritme van de natuur, de seizoenen aan de hand van veranderende kleurschakeringen in de tuin voelen aankomen, de relatieve rust van een leven in tweede versnelling. Dit tegenover de constante stroom aan nieuwe invloeden, de dynamiek van de constante verandering, de chaos als uiting van de moderne maatschappij, het leven in vijfde of zesde versnelling. Ah, beide hebben wel iets, en mijn terughoudendheid om me nog tot in het centrum van welke stad dan ook te begeven in Vlaanderen duidt me aan dat het best is dat ik me naar de periferie van de stad heb verplaatst.

Maar goed, ik zal hier wellicht nooit helemaal uit geraken. Misschien is het daarom dat ik een voorliefde heb ontwikkeld voor kunstenaars die het -grote- stadsbeeld schetsen. Het levert vaak originele, sfeervolle, romantische of hectische beelden op. Een eigenzinnig beeld op het leven in -of van- de stad. We geven de rest van de zomervakantie enkele voorbeelden.

De Italiaan Alessandro Papetti lijkt zich te specialiseren in het uitbeelden van de chaos van de grootstad. Hij schildert nooit een specifiek moment, maar eerder een opvolging ervan, waardoor het in een vloeiende beweging lijkt over te gaan. De stad in beweging… misschien ook een reflectie over de tijd. Opvallend ook is dat er nooit mensen voorkomen in zijn schilderijen, de stad zelf is verheven tot personage, zij het zonder werkelijk verhaal:

“I try not to tell a story when painting. It is normal for the spectator to see what he wants, or is able, to see. We love what is already ours. Sometimes art merely underscores this fact of belonging. However, I believe that in most cases, the less we know about something, the more we perceive it for what it really is”

De techniek is al geruime tijd toegepast in de fotografie, maar zo te zien biedt het met verf nog een extra diepgang, een ‘sense of urgency’ die wel betoverend werkt.

cityscape_papetti1

cityscape_papetti2

cityscape_papetti3

cityscape_papetti4

papetti102

papetti103

papetti101

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

2 Comments

  1. Geeft de ‘chaos’ van de grootstad op een treffende manier weer op canvas !

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op