De grootstad als inspiratiebron, ontdek het werk van Carl Soete en Alessandro Papetti

We zochten eerder al naar intrigerende kunst geïnspireerd door de grootstad (klik hier mocht je de vorige gemist hebben). Het blijft een mooi uitgangspunt, dat tot een heel divers resultaat kan leiden. Deze week kozen we twee kunstenaars uit die u weliswaar op een heel verschillende manier zullen doen duizelen met hun cityscapes!

Alessandro Papetti

De Italiaan Alessandro Papetti lijkt zich te specialiseren in het uitbeelden van de chaos van de grootstad. Hij schildert nooit een specifiek moment, maar eerder een opvolging ervan, waardoor het in een vloeiende beweging lijkt over te gaan. De stad in beweging… misschien ook een reflectie over de tijd. Opvallend ook is dat er nooit mensen voorkomen in zijn schilderijen, de stad zelf is verheven tot personage, zij het zonder werkelijk verhaal:

“I try not to tell a story when painting. It is normal for the spectator to see what he wants, or is able, to see. We love what is already ours. Sometimes art merely underscores this fact of belonging. However, I believe that in most cases, the less we know about something, the more we perceive it for what it really is”

 

cityscape_papetti1

cityscape_papetti2

cityscape_papetti3

cityscape_papetti4

 

 

Carl Soete

Je hoeft het overigens niet zo ver te zoeken om kunstenaars te vinden die zich door de grootstad laten inspireren, al haalt deze zijn mosterd dan weer in New York, zo te zien. Toch gek hoe sterk deze stad inspirerend werkt op kunstenaars… Meer dan de beweging van de stad lijkt Carl Soete zich toe te leggen op de lichten in de stad, die hij danig uitvergroot dat ze een nagenoeg abstracte uitwerken verkrijgen. Alles lijkt er niettemin te wemelen, het is slechts doorheen de lichtvlekken dat men er een stad in kan ontwaren. Volgens Soete draagt de neiging naar abstractie ertoe bij dat de werken naar de essentie zèlf van de stad gaan, de geest, misschien wel de spiritualiteit ervan. Alleszins interessant werk.

cityscape_sote1

cityscape_soete4

cityscape_soete3

cityscape_soete2

 

(meer info vind je op de website van Carl Soete)

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op