De grootste Indische hedendaagse kunstenaar, Subodh Gupta

Hij wordt algemeen aanschouwd als de grootste levende Indische kunstenaar. De kans is groot dat je zijn naam nog niet gehoord hebt, laat staan zijn kunst gezien. Zijn werken hebben niettemin reeds alle uithoeken van de wereld gezien… Voor mocht je hem nog niet kennen, hoog tijd om kennis te nemen van het werk van Subodh Gupta!

Gupta startte midden jaren 90 met kunstwerken waarin heel vaak alledaagse, typisch Indische voorwerpen zijn verwerkt. Keukengerief, maar evenzeer de traditionele ambassador auto of mest van heilige koeien. Deze verwijzen naar zijn eigen herinneringen van zijn jeugd in India, maar vormen ook een reflectie voor de snel evoluerende Indische maatschappij en de schizofrene verscheurdheid tussen traditionele waarden en moderniteit, tussen rijkdom en armoede, tussen politiek en religie. Die wisselwerking tussen eigen verleden en sociale vraagstukken zorgen voor een heel eigen dynamiek in zijn werk.

Eerder dit jaar had hij een solo-tentoonstelling bij Hauser & Wirth, ‘invisible reality’. Centraal hierin was het werk met de gelijknamige titel, een typische Zuid-Indische hut in hout en terracotta, van waaruit een heel fel LED licht kwam dat het de toeschouwer onmogelijk maakte om binnen in de hut te kijken, en dus te weten wat zich erin afspeelde. Uit de schouw kwam een dik laken dat zich langzaam op de grond leek op te hopen, als rook dat niet meer in staat is te stijgen. Daarbovenop produceerden metalen voorwerpen op de muren een hels kabaal. Heel bedreigend allemaal, en volgens Gupta een verwijzing naar de onzichtbare dreiging die van de natuur zelf uitgaat.

Een ander werk ‘Chanda Mama Door Ke’, een hangende opeenstapeling van tientallen gebruikte, metalen keukenmaterialen, vormen een reflectie over hoe het individu in de massa opgaat, en hoe deze dan weer een homogeen voorwerp lijkt te worden, een eenheid bestaande uit vele eenheden.

Ook de andere werken die bij Hauser & Wirth te zien waren geven een goed beeld van de werkwijze en de onderliggende boodschap van Gupta (klik hier om een kijkje te nemen).

Maar beter nog ter kennismaking is de reportage die Bloomberg vorig jaar over hem maakte. Zeker de 25 minuten waard:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X