De illusie tot kunst verheven, ontdek het werk van Fabian Bürgy

Onlangs was hij nog te zien op de groepstentoonstelling ‘Material’ in de galerij Alfa in Miami. De kans is echter klein dat je zijn naam kent, al herken je wellicht enkele van zijn installaties, de Zwitserse kunstenaar Fabian Bürgy.

Nu, sommigen zullen hem wellicht eerder een illusionist noemen dan een kunstenaar, maar is niet (bijna) elke kunst ook een vorm van illusie? Ik stel de vraag maar, een antwoord heb ik niet.

Niettemin, met zijn mix van installatie, beeldhouwwerken en digitale projectie, vaak als weerwoord op de ruimte waarin ze vertoeven, weet hij steeds een verrassend effect te bekomen op de toeschouwer. Een zwarte wolk die doelloos in de ruimte zweeft, een zwart gat dat in de vloer van het museum verdwijnt, een winkelkar met een burnout, zwart stof in de hoek van de kamer dat de illusie wekt dat de muur geplooid is, … Bürky vertrekt vaak van de allereenvoudigste voorwerpen maar buigt die steeds om naar poëtische, minimalistische objecten met een heel nieuw, bevreemdend verhaal en betekenis.

Gevraagd naar de basis van zijn creatieve proces liet hij door het online magazine IgnantIt optekenen: “It’s never about the material itself, the material is just the medium. New forms of expression can always be considered to get in-line with all the other art forms which evolved through time. Sculpture, painting and literature are the oldest; video and performance are younger forms of expression, and digital art can become another medium of creation in the future. But that doesn’t even matter. It really is just another tool to explore and visualize, and art should never be about the tools or materials. It’s about ideas and the reflection of contemporary phenomena. If an idea is best created digitally I will give birth to it on a screen and print it. If it has more impact as a physical sculpture, I might create it in concrete. After all, some things are very simple”.(Fabian Bürgy)

Inderdaad, kunst hoeft niet steeds ingewikkeld te zijn…

Blijf ons volgen om te vernemen waar hij in 2018 nog te zien zal zijn, maar intussen kan je alvast meer werk van hem ontdekken op zijn website.

buergy1

Metronom des Todes (2014)

buergy2

Burnout (2015)

buergy3

Frustrazioni (2014)

buergy5

Black is coming (2013)

buergy6

Loch (Hole) (2013)

bu%cc%88rgy-1

Black Cloud (2013)

 

Gerelateerde artikels:

De merkwaardige comeback van kunstenaar D.D. Trans

De meest merkwaardige kunstinstallaties

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op