De intimistische etsen van Lucian Freud

Lucian Freud staat algemeen bekend om zijn geschilderde portretten. Minder bekend zijn zijn etsen, een praktijk waar hij zich tegen het einde van zijn leven in toenemende mate op toelegde. Het proces is helemaal anders, en het kan vreemd overkomen dat hij zich op deze etsen stortte nadat hij reeds een geschilderd portret maakte van zijn model. Volgens zijn voormalige assistent David Dawson zag hij het als een manier om zijn model op een andere manier te belichten. Etsen gaf hem een mogelijkheid om andere, fijnere toetsen toe te voegen aan zijn portretten, deze te vervolledigen met enkele details.

Daarvoor moest hij nog dieper in het karakter van zijn model kruipen. Het valt dan ook niet te verbazen dat hij voor zijn etsen enkel modellen gebruikte die dicht bij hem stonden, wiens karakter hij reeds diepgaand had kunnen doorgronden, zoals zijn moeder, zijn dochter Bella, zijn stiefzoon Kai, zijn galerist William Acquavella en zijn muse ‘Big Sue’ Tilley.

Naar aanleiding van de veiling van 10 etsen van Freud nam Sotheby’s een interview op met zijn assistent David Dawson, in de voormalige studio van Freud. Een belangrijk document. Geniet even mee:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

2 Comments

  1. Zeer Interesante video.
    Leuk op zondag.

    Post a Reply
    • bedankt voor uw reactie, Dennis

      Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op