De keuze van de erfgoedbewakers bij SMAK, een ontroerende reportage

‘Mens erger je niet’… Geen idee waar de titel vandaan komt, maar het idee erachter was wel heel knap: de bewakers van het S.M.A.K. museum in gent kregen de mogelijkheid een (of meerdere) kunstwerken uit de permanente collectie uit te kiezen, waar ze een speciale band mee hebben. Uit deze selectie werd een aparte tentoonstelling gevormd.

Een mooi uitgangspunt, per slot van rekening brengen de erfgoedbewakers uren, dagen door met de kunstwerken, veel meer dan de achteloze bezoeker doet. Dat schept een band. Tijdens de tentoonstelling mocht elke bewaker om 15:00 uur zijn keuze toelichten. Dat heb ik gemist, ik heb de gewoonte genomen om van bij de opening naar tentoonstellingen proberen te gaan. Dus liep ik door de tentoonstelling met constant de vraag waarom deze of gene bewaker dat specifieke werk eruit had gehaald. Eigen schuld.

Maar niet getreurd, Arttube maakte een knappe reportage over het gebeuren, waarbij elke bewaker ruim de tijd kreeg om over zijn keuze te praten, maar ook om enkele fait-divers uit het leven van het museum prijs te geven.

Het vormt een ontroerend document:

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Fantastische clip, bedankt om dit te delen.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X