De kunstenaar en zijn atelier… een perfect match? (#1)

Toon me je atelier, en ik zeg je welke kunst je maakt.

Zou dit kloppen? Er zijn weinig plekken die zo tot de (mijn?) verbeelding spreken dan de ateliers van kunstenaars. De plek waar zoveel creativiteit is ontsproten, zoveel innovatieve inzichten, zoveel durf en lef, maar ook zoveel frustraties, mislukkingen en gevechten met technische beperkingen en logische gevolgtrekkingen, kortom: het atelier als getuige van zoveel tegenstrijdige gevoelens en doelstellingen, ik zou er bijna lyrisch van worden.

De laatste maanden hebben we redelijk wat kunstenaars in hun atelier mogen ontmoeten. Uitgaande van deze ontmoetingen zou ik bovenstaande stelling wel bevestigend beantwoorden. Benieuwd of het ook bij de ‘groten der aarde’ het geval is, ging ik op zoek naar het atelier van een honderdtal grote namen uit de kunstgeschiedenis. Nutteloos om ze hier allemaal over te nemen uiteraard (als je zelf googelt gebruik dan de term ‘artist studio’ en de naam van een kunstenaar). Maar hierbij een kleine, geheel persoonlijke selectie:

Paul Cézanne

Een waar paradijs op aarde voor een kunstenaar? Alleszins zorgvuldig geordend, en rustig genoeg om na te denken over kunst, en van daaruit een hele vernieuwingsgolf in de kunst te bewerkstelligen.

atelier_cezanne

Georgia O’Keeffe

Het was opvallend moeilijk om het atelier van vrouwelijke kunstenaars te vinden op het internet. Zelfs het atelier van hedendaagse kunstenaars als Marlène Dumas zijn moeilijk te vinden. Een natuurlijke aanleg voor privacy? Uit dit intieme beeld van Georgia O’Keeffe in haar atelier zou je gaan denken van wel…

atelier_ ofeeffe

Marc Chagall

Een gezellige, kleurrijke drukte, dat is toch wat je zou verwachten van Chagall?

atelier_chagall

Joan Mirò

Opvallend in dit ruime atelier: het is alsof Mirò op elk moment van zijn creatieve proces alle andere werken in zijn blikveld wil hebben (ook op andere foto’s zie je dit, het is dus niet zo opgesteld voor deze foto). Wil hij steeds de mogelijkheid hebben om een laatste detail aan die werken te veranderen? Of inspireren ze hem juist voor het volgende werk?

atelier_miro

Edward Hopper

Tja, kan het nog meer zen? Al zeker als je het landschap ziet waar hij door de ramen op uit keek… Je zou van minder geïnspireerd geraken.

atelier_hopper

Jackson Pollock

Van het ene extreme naar het andere… Pollock schilderde dan ook graag op doeken die op de grond lagen. Ook logisch gezien zijn ‘dripping’ techniek.

atelier_pollock

Lucian Freud

Freud had de gewoonte om héél lang aan verschillende schilderijen tegelijk te werken. Gelukkig had hij hier het ideale pand in Londen voor gevonden, een huis waarin de kamers op de verdiepingen elk een eigen atelier vormden.

atelier_lucianfreud

Francis Bacon

Dit zal voor velen -en al zeker de koele minnaars van het werk van Bacon- een nachtmerrie lijken. Ik ben geneigd hierin een bevestiging te zien van het genie van Bacon -hoe vind je anders het gepaste kleur terug wanneer je aan het werk bent? Pour l’anecdote: de studio is in 2001 stuk voor stuk (!) van Londen naar Dublin overgebracht om tentoongesteld te worden. Er kwam zelfs een team archeologen aan te pas… Of wanneer het atelier zelf kunst wordt…

atelier_bacon

Frida Kahlo

Ik had me veel meer rommel verwacht in het atelier van Frida, vraag me niet waarom (ik weet het niet). Ze bleek uit deze foto alleszins heel gedisciplineerd en ordelijk te werken in haar atelier.

Auguste Rodin

Een atelier op maat van de ambities, en de kunst, van een kunstenaar. Al vraag ik me steeds af hoe hij zijn stukken uit het atelier kreeg…

Modigliani

Bij leven heeft hij nooit het succes gekend die hij verdiende. Leven in pure miserie, het mag een romantisch beeld oproepen van de kunstenaar pur sang, maar deze had toch wel veel meer en beter verdiend.

Paul Gauguin

Als je je afvraagt hoe Gauguin in zijn Parijse periode tot zijn gevoel van licht kwam -dat lang erna nog bleef nazinderen-, biedt deze foto misschien wel een hint…

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

5 Comments

 1. Beeldhouwer Dany Tulkens in Leuven. Prachtige beelden in geslagen en gelast brons. Een uniek atelier waar hij al meer dan 30 jaar werkt…
  http://Www.danytulkens.be

  Post a Reply
 2. Werkt echt inspirerend, mooie foto’s en duidelijke commentaar, merci

  Post a Reply
 3. Atelier koen van den broek en mil ceulemans

  Post a Reply
 4. Klopt eigenlijk wel helemaal – mijn atelier is ook 1 chaos – Bacon had wel de strafste werkplek

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X